Αυτά είναι τα πιο συναρπαστικά πράγματα που ετοιμάζουν οι μηχανικοί του Facebook

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πήρε μια γεύση από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που δουλεύουν τα καλύτερα μυαλά της εταιρείας.

 

Κάθε μήνα ή δίμηνο οι μηχανικοί του Facebook παίρνουν μια μέρα ρεπό από όλες τις τρέχουσες εργασίες τους και δουλεύουν πάνω σε πρότζεκτ αποκλειστικά δικής τους επιλογής.

Αυτή η διαδικασία, που είναι γνωστή ως hackathlon, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στη Silicon Valley. Κι άλλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google κάνουν το ίδιο.

Όσον αφορά το Facebook, αυτή η ενασχόληση προσφέρει ορισμένες φορές πολύ σημαντικά και καινοτόμα προϊόντα, μεταξύ των οποίων υπήρξε ο πρώτος video player, η πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών αλλά και το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Μόλις οι μηχανικοί «πακετάρουν» τις ιδέες τους και τις μετατρέψουν σε ολοκληρωμένα πρωτότυπα, τις παρουσιάζουν στον Ζούκερμπεργκ και στην υπόλοιπη διοικητική ομάδα της εταιρείας.

Τη Δευτέρα έγινε μια ακόμη βίντεο-παρουσίαση μέσω της προσωπικής σελίδας του Ζούκερμπεργκ στο Facebook, και ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα είναι τα εξής:

Χειριστήρια του Oculus VR που παγώνουν ή θερμαίνονται

Ένας μηχανικός του Facebook που έχει τα δικά του γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, Oculus VR, έφτιαξε χειριστήρια που προσομοιώνουν την αίσθηση του ψυχρού και του θερμού χρησιμοποιώντας ενσωματωμένες θερμικές ψύκτρες. Ο Ζούκερμπεργκ ένιωσε τη θερμότητα στα χέρια του όταν πλησίασε μια αναπαράσταση φωτιάς.

Αίτημα εντοπισμού στο Facebook Messenger όταν χάνεται ένας φίλος 

Όταν δεν μπορείς να εντοπίσεις έναν φίλο στο Facebook και ανησυχείς για την ασφάλειά του, το Messenger θα μπορούσε κάποια μέρα να τον εντοπίζει για σένα. Χρονομέτρηση στο κινητό του χρήστη θα εμφανίζεται όταν γίνεται το αίτημα εντοπισμού, ούτως ώστε να το αποδέχεται ή να το απορρίπτει. Όταν ο «χαμένος» χρήστης δεν κάνει τίποτα μετά το πέρας του χρόνου, τότε θα εντοπίζεται αυτόματα.

GIFs στα σχόλια του Facebook

Σύντομα οι χρήστες θα μπορούν να σχολιάζουν μια ανάρτηση χρησιμοποιώντας GIFs. «Νομίζω ότι αυτό θα χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο», σχολίασε ο Ζούκερμπεργκ.

Μηνύματα χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ

Ένας μηχανικός του Facebook παρουσίασε ένα demo ανταλλαγής μηνυμάτων σε offline περιβάλλον στην έκδοση Messenger Lite, η οποία αποτελεί την πιο ελαφριά μορφή της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων που προορίζεται για παλαιότερου τύπου smartphones που κυκλοφορούν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Εφόσον αυτό εφαρμοστεί, οι χρήστες θα ανταλλάσσουν μηνύματα χωρίς να συνδέονται στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας το σήμα του Wi-Fi στο κινητό τους. Ο Ζούκερμπεργκ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την ιδέα, λέγοντας μάλιστα πως αυτό ήταν κάτι που είχε στο μυαλό του εδώ και καιρό.

Διαμοιρασμός φωτογραφιών και video gallery που βασίζονται σε όσα σχολιάζονται σε μια ανάρτηση  

Μηχανικοί του Facebook παρουσίασαν ένα demo στο οποίο ήταν συγκεντρωμένες σε μια gallery σε μορφή άλμπουμ οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράστηκαν οι φίλοι ενός χρήστη κάτω από μια ανάρτησή του. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος ζητήσει από τους φίλους του να ανεβάσουν όσες φωτογραφίες τράβηξαν με τα κινητά τους από έναν γάμο, τότε αυτή η λειτουργία θα τούς γλίτωνε από πολύ χρόνο.

Μια αναβάθμιση στην τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί ως βοηθό ο Ζούκερμπεργκ 

Μετά την παρουσίαση των demos ο Ζούκερμπεργκ έδειξε στους μηχανικούς του μια αναβάθμιση στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί ως προσωπικό βοηθό και το αναπτύσσει εδώ και ένα χρόνο. «Μπορεί να κάνει ένα σωρό πράγματα», είπε κατά την παρουσίαση, χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Στόχος του είναι να φτιάξει ένα πλήρες demo ως το τέλος του έτους.