Αυτή είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους για το 2024 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Αυτή είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους για το 2024 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Photo: pixabay.com
Η πρώτη δεκάδα και η χώρα που έμεινε εκτός 20αδας για πρώτη φορά.

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο. Το World Happiness Report για το 2024 δείχνει ότι για μία ακόμα φορά, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Η έκθεση, που είναι μια συνεργασία της Gallup, του Oxford Wellbeing Research Centre, του UN Sustainable Development Solutions Network και μιας συντακτικής επιτροπής, βασίζεται σε δεδομένα διεθνών ερευνών από ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες.

Η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστές κατατάξεις ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι νέοι εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Μάλιστα, στη Β. Αμερική, η ευτυχία έχει μειωθεί τόσο απότομα μεταξύ των νέων, ώστε αυτοί είναι τώρα λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους. Οι χαμηλές βαθμολογίες των νέων οδήγησαν, για παράδειγμα, στην έξοδο των ΗΠΑ από τις 20 πρώτες θέσεις της συνολικής λίστας για πρώτη φορά από τότε που δημοσιεύθηκε η έκθεση για πρώτη φορά, το 2012.

Αντίθετα, αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είδαν τα επίπεδα της ευτυχίας τους να βελτιώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δεκάδα

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία

7. Νορβηγία

8. Λουξεμβούργο

9. Ελβετία

10. Αυστραλία

Δεδομένου του πολέμου με τη Χαμάς, η κατάταξη του Ισραήλ στην 5η θέση μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η λίστα βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών, ο οποίος συχνά μειώνει την επίδραση των μεγάλων γεγονότων που μπορεί να συμβούν σε ένα συγκεκριμένο έτος.

Στην έκθεση έχει συμπεριληφθεί και η Παλαιστίνη, η οποία βρίσκεται στην 103η θέση της λίστας. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση της λίστας, αμέσως μετά από την Κροατία και πριν από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σημειώνεται ότι στην περσινή έκθεση, η Ελλάδα βρισκόταν στην 58η θέση.

Στη χώρα μας, οι νέοι είναι σαφώς πιο ευτυχισμένοι από τους πιο ηλικιωμένους, καθώς οι κάτω των 30 ετών βρίσκονται στην 53η θέση της λίστας, έναντι των άνω των 60 ετών που βρίσκονται στην 67η θέση της λίστας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που εμφανίζει μείωση στα επίπεδα της ευτυχίας σε σχέση με τα στοιχεία της περιόδου 2006-2010, λόγω της μεγάλης κρίσης που μεσολάβησε. Με βάση την μεταβολή της ευτυχίας στην περίοδο αυτή, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 94η θέση ανάμεσα σε 134 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: