Αυτή η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις απαγορεύσεις συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα

Αυτή η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις απαγορεύσεις συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα
Photo: pixabay.com
Οι παγκόσμιες τάσεις έχουν δείξει την ανάγκη ρύθμισης τέτοιων δραστηριοτήτων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) ήρε την απαγόρευση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, ενώ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες τάσεις έχουν δείξει την ανάγκη ρύθμισης τέτοιων δραστηριοτήτων.

Η CBN τον Φεβρουάριο του 2021 απαγόρευσε στις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συναλλάσσονται ή να διευκολύνουν συναλλαγές σε assets κρυπτονοισμάτων, επικαλούμενη κινδύνους ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σε εγκύκλιο με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου, το CBN δήλωσε ότι οι τρέχουσες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει ότι υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των δραστηριοτήτων των παρόχων υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων (VASP), οι οποίες περιλαμβάνουν κρυπτονομίσματα και cryptos assets.

Οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (FI) θα πρέπει να ανοίγουν λογαριασμούς, να παρέχουν καθορισμένους λογαριασμούς διακανονισμού και υπηρεσίες διακανονισμού και να ενεργούν ως κανάλια εισροών συναλλάγματος και συναλλαγών για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές σε assets κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από την έναρξη ισχύος των παρόντων κανονισμών, η νομισματική επιτροπή δεν ανοίγει ούτε επιτρέπει τη λειτουργία οποιουδήποτε λογαριασμού από οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα για τη διεξαγωγή της επιχείρησης εικονικών/ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν ο λογαριασμός αυτός έχει οριστεί για το σκοπό αυτό και έχει ανοίξει σύμφωνα με την απαίτηση των παρόντων κατευθυντήριων γραμμών», ανέφερε η CBN.

Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να απαγορεύεται να εμπορεύονται, να κατέχουν ή να πραγματοποιούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την τράπεζα.

Ο νεαρός, τεχνολογικά ενημερωμένος πληθυσμός της Νιγηρίας έχει υιοθετήσει με προθυμία τα κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, τις συναλλαγές peer-to-peer που προσφέρονται από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για να αποφύγει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η εταιρεία έρευνας blockchain Chainalysis με έδρα τη Νέα Υόρκη ανέφερε σε έκθεση του Σεπτεμβρίου ότι ο όγκος των συναλλαγών κρυπτογράφησης στη Νιγηρία αυξήθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση σε 56,7 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουνίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com