Αυτή είναι η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων

Αυτή είναι η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων
epa04964547 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos at the start of the Eurogroup finance ministers meeting at the European Convention Center in Luxembourg, 05 October 2015. Greece will again be on the agenda of the meeting of Eurgroup finance ministers. EPA/JULIEN WARNAND

Η ψήφισή τους θα ξεκλειδώσει ακόμα ένα δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο EuroWorking Group, ώστε να λάβει το πράσινο φως των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης και να αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή της.

Υπό τον φόβο νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης, σε μία περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και τα ζητήματα τρομοκρατίας και με την κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία να επιδεινώνεται, φαίνεται πως τα «λουριά» της Ελλάδας χαλαρώνουν, έστω προσωρινά. Έτσι τα δύσκολα μέτωπα του Ασφαλιστικού, αλλά και τα φορολογικά μεταφέρονται για την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τς Καθημερινής, η λίστα περιλαμβάνει 13 παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι θα υλοποιήσει τις δράσεις έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ” η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Τις παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.

2. Την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

3. Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

5. Την ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

6. Την δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

7.Την δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

8. Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

10. Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (καύσιμα, ποτά).

11. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.