Αυτό ήταν το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Αυτό ήταν το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα
Euro coins are seen in front of a displayed portrait of General Theodoros Kolokotronis on 5.000 Drachma old Greece banknote in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 30, 2015. Picture taken on June 30, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1IJGM

Η εφημερίδα «Αγορά» αποκαλύπτει την πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών για «ευρωδραχμή».

Στο φως φέρνει σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» το σχέδιο για κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος που είχε φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο με την ονομασία «ευρωδραχμή» σχεδιάστηκε από πολυεθνική εταιρεία και σύμφωνα με το δημοσίευμα παραδόθηκε σε σε εξωτερικούς συμβούλους του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο η «ευρωδραχμή» θα ξεκινούσε πιλοτικά από ένα μικρό χωριό, ενώ στο συρτάρι υπήρχε και το «plan B» για άμεση εφαρμογή του παράλληλου νομίσματος σε όλη τη χώρα.

Ο εμπνευστής του σχεδίου, Γουίλι Ντάνενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Payservices, μίλησε στην «Αγορά» για το τελευταίο email που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών, και περιγράφει πώς ήρθε σε επαφή με συμβούλους του υπουργείου για να προωθήσει τη λύση της ευρωδραχμής. Στείλαμε μια παρουσίαση με την πρότασή μας τον Φεβρουάριο, που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συμβούλου του υπουργού Οικονομικών τονίζει.

Μάλιστα ο Γουίλι Ντάνενμπεργκ επιμένει πως η «ευρωδραχμή» θα πρέπει να εφαρμοστεί παρά τη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως «το συμπληρωματικό νόμισμα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ».

Σύμφωνα με την «Αγορά» το σχέδιο προέβλεπε:

– Γρήγορη ανταπόκριση για την συμφωνία με την εταιρεία και μετάβαση ειδικής ομάδας στην Αθήνα για την δημιουργία του νομίσματος.

– Βοήθεια από τις τράπεζες, οι οποίες θα στείλουν τους καλύτερους προγραμματιστές τους για να γίνει μεταφορά δεδομένων των λογαριασμών.

-Χώρο στέγασης για την ομάδα των περίπου δέκα ατόμων της εταιρίας.

– Χώρο γραφείων που μπορεί να στεγάσει 50 με 100 Έλληνες εργαζόμενους για να λειτουργήσουν το σύστημα.

– Έναρξης μετατροπής και μετάδοσης αρχείων.

– Αύξηση της κυκλοφορίας του συμβόλου αξίας (συμπληρωματικό νόμισμα).

– Αυτόματη συλλογή φόρων σε πραγματικό χρόνο.

– Μειωμένη επιβάρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: 

Το παράτολμο σχέδιο Βαρουφάκη που δεν προχώρησε ποτέ

Όταν ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο Βαρουφάκη ως πολύ επικίνδυνο