Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του ορυχείου στην Τουρκία

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του ορυχείου στην Τουρκία

«Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», προειδοποιεί ο  υπουργός Ενέργειας. Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία.

Η νύχτα ήταν «μεγάλη» για τις Τουρκικές αρχές, οι οποίες πάλευαν όλο το βράδυ στα χαλάσματα του  ορυχείο της Σόμα.

Νέα πτώματα ανασύρθηκαν, αυξάνοντας σε 282 τον αριθμό των νεκρών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας.

«Στις 08:00 (τοπική ώρα), έχουμε 282 νεκρούς», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Τανέρ Γιλντίζ, την στιγμή που η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο ανθρακωρυχείο δυσχέρεινε σημαντικά το έργο των σωστικών συνεργείων.

Νωρίτερα, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε στόχος εξοργισμένων διαδηλωτών που τον επικρίνουν προσωπικά ότι επέδειξε αμέλεια όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των χώρων εργασίας στον τομέα των ορυχείων.

Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.

«Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους”» υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι προηγουμένως κρατικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη», αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Για μία «χούφτα»… άνθρακα!

Το πλέον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στην ιστορία σε φωτογραφίες

Εκατόμβη νεκρών σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας