Αύξηση των θανατικών ποινών κατά 15% το 2013

Αύξηση των θανατικών ποινών κατά 15% το 2013

Ιράν, Ιράκ , Σαουδική Αραβία, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα επιβάλλουν τις περισσότερες ποινές θανάτου παγκοσμίως. 

Η θανατική ποινή είναι η εσχάτη τιμωρία που μπορεί να επιβληθεί σε άνθρωπο. Παρόλο που έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες, τα νούμερα συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία 100 χώρες κατάργησαν εντελώς τη θανατική ποινή, 7 κράτη τη διατηρούν μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, 48 χώρες επιτρέπουν τη χρήση της θανατικής ποινής για εγκλήματα του κοινού ποινικού και 38 χώρες διατηρούν τη θανατική ποινή τόσο στη νομοθεσία τους όσο και στην πράξη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατικών ποινών δε κατέχουν «οπισθοδρομικές» χώρες όπως το Ιράν και το Ιράκαλλά η Κίνα. Αριθμός που αυξάνει συνεχώς.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν στέψει τη προσοχή τους στη Κίνα, όπου η επιβολή της θανατικής ποινής είναι «κρατικό μυστικό».

«Πρέπει να ξεσκεπάσουμε το απόρρητο της Κίνας γύρω από τη θανατική ποινή» είπε η Audrey Gaughran, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο AFP. «Η Κίνα λέει πως έχει μειωθεί το ποσοστό επιβολής της ποινής από το 2007. Αν αυτό ισχύει, ας μας δείξουν τα στοιχεία αυτά», πρόσθεσε.

Παρά τις δηλώσεις των αρχών του Πεκίνου για μείωση των περιπτώσεων της επιβολής της θανατικής ποινής τον περασμένο Νοέμβριο, εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στη πεντάδα των χωρών με τις περισσότερους θανάτους μαζί με το Ιράν, το Ιράκ , τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ιράν έστειλε τουλάχιστον 369 άτομα στη καρέκλα του θανάτου πέρυσι, ενώ στο Ιράκ 169 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2013

Έξω από τη Κίνα, το 80% των θανατικών ποινών τελέστηκαν, οι οποίες ήταν 778 περισσότερες απ’ ότι πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2013, 22 ήταν οι χώρες που επέβαλλαν τη ποινή, μια χώρα περισσότερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty δηλώνει πεπεισμένος πως το ποσοστό θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Χάρτης που απεικονίζει την εφαρμογή ή μη της θανατικής ποινής σε όλες τις χώρες.
Χάρτης που απεικονίζει την εφαρμογή ή μη της θανατικής ποινής σε όλες τις χώρες.
Χάρτης που απεικονίζει την εφαρμογή ή μη της θανατικής ποινής σε όλες τις χώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Βόρεια Κορέα: Υποχρεωτικό το κούρεμα «Κιμ Γιονγκ-ουν»

Νέο «ροζ» βίντεο αναστατώνει την Τουρκία

Τη θανατική ποινή επέβαλε σε 26 ανθρώπους δικαστήριο της Αιγύπτου