Αγιοποίηση 3D!

Αγιοποίηση 3D!

Η... high tech πλευρά της σημερινής, διπλής και εξαιρετικά αμφιλεγόμενης τελετής αγιοποίησης στο Βατικανό.

Η σημερινή ημέρα περνά ως μία από τις πιο ιστορικές στην σύγχρονη ιστορία του Βατικανού, για πολλαπλούς λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τελετή διπλής αγιοποίησης, μάλιστα δύο αείμνηστων προκαθημένων της Αγίας Έδρας: του μεταρρυθμιστή Πάπα Ιωάννη 23ου -που διετέλεσε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1958 ως το 1963 κι έμεινε στην ιστορία ως ο «Καλός Πάπας»- και του σφοδρού αντικομουνιστή Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, του διασημότερου Ποντίφικα -κάτι σαν super star Πάπα- όλων των εποχών.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που δύο εν ζωή Ποντίφικες, ο Φραγκίσκος Α’ και ο παραιτηθείς προκάτοχός του, Βενέδικτος ο 16ος, παρίστανται μαζί στην τελετή αγιοποίησης, μάλιστα δύο προκατόχων τους.

Είναι η πιο «fast-track» αγιοποίηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσον αφορά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, δεδομένου ότι «αναβαθμίζεται» από Όσιος σε Άγιο μόλις εννέα χρόνια μετά το θάνατό του.

1/6

Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες, μιας και διατυπώνονται πολλές ενστάσεις, κυρίως από τα εκατομμύρια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, που προσάπτουν στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ ότι δεν έκανε αρκετά για να ξεριζώσει το «κακό».

Και τέλος, είναι η πιο hich-tech αγιοποίηση που τελείται στο Βατικανό! Για τις ανάγκες κάλυψης της ιστορικής τελετής, η Αγία Έδρα έστησε έναν ολόκληρo επικοινωνιακό μηχανισμό, χωρίς προηγούμενο, επιστρατεύοντας από δορυφόρους μέχρι τα social media. Στόχος είναι οι σημερινές εικόνες και το ισχυρό τους μήνυμα να φθάσουν στα πέρατα του κόσμου και σε όσα εκατομμύρια πιστών δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρόν στη Ρώμη, που σήμερα «βουλιάζει» από τον κόσμο.

Για πρώτη φορά λοιπόν προβλέφθηκε, εκτός από τηλεοπτική, και live 3D μετάδοση της εκκλησιαστικής τελετής, σε περισσότερες από 600 κινηματογραφικές αίθουσες, σε συνολικά 20 χώρες της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ηπείρου, χάρη στη συμφωνία που έκλεισε η τηλεόραση CTV της Αγίας Έδρας με το HD δίκτυο Sky TV του Ρούπερτ Μέρντοκ, τη Sony κι άλλους εμπορικούς εταίρους.

Για την περίσταση, επίσης, δημιουργήθηκε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, σε διάφορες γλώσσες, προκειμένου να επικοινωνηθεί στο μέγιστο το μήνυμα στο ποίμνιο, με έμφαση τους νέους. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο κατακλύστηκε με πληροφορίες για την τελετή αγιοποίησης και παντός είδους πληροφορίες για τους αγιοποιημένους Πάπες, μέσα από ειδικούς λογαριασμούς στο Twitter, στο Facebook, στο YouTube, στο Google+, στο Instagram και στο Storify.

Φτιάχτηκε ειδικό app για Android και iOS, υπό τον… εμπνευσμένο τίτλο «Santo Subito», που λειτουργεί στα ιταλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά και στα πολωνικά – ένεκα και της καταγωγής του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’.

Μέχρι και ειδικό QR code δημιουργήθηκε για άμεση πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.2papisanti.org, που είναι ειδικά αφιερωμένη στην τελετή αγιοποίησης και γεμάτη με παραπομπές στον «βίο και πολιτεία» των δύο νέων Αγίων -για την ανακήρυξη των οποίων απαιτήθηκε να πιστοποιηθούν τουλάχιστον από δύο μετά θάνατον θαύματα στον καθένα.

Το εάν αυτά είναι υπαρκτά ή μη είναι βέβαια μία άλλη ιστορία. Αλλά όπως σχολιάζει γλαφυρά και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel «ο κόσμος έχει ανάγκη από θαύματα. Ένας κόσμος χωρίς την πιθανότητα για το απίθανο θα ήταν σαν μία λοταρία χωρίς μεγάλο δώρο».

Σε ένα τέτοιο ελπίζουν άλλωστε και οι δημοτικές αρχές στην Ρώμη για να ξαναγεμίσουν τα σχεδόν άδεια ταμεία τους, χάρη στην αθρόα συρροή Καθολικών πιστών στην Αιώνια Πόλη. Εν όψει αυτής, δε, κινητοποιήθηκαν πάνω από 10.000 αστυνομικοί, προσωπικό ασφαλείας και μέλη ομάδων Α’ βοηθειών, σε μία επιχείρηση που εκτιμάται ότι κόστισε περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν είμαι σούπερμαν, ούτε σταρ»

«Πρόσωπο της χρονιάς» ο Πάπας Φραγκίσκος

Σε «σούπερσταρ» του Twitter εξελίσσεται ο Πάπας Φραγκίσκος