Άγριο σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές με μεγάλο «θύμα» τη Deutsche Bank

Άγριο σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές με μεγάλο «θύμα» τη Deutsche Bank
epa01518611 A Thai client watches the movement in share prices from the Stock Exchange of Thailand, at a stock brokerage in Bangkok, Thailand, 13 October 2008. Asian stock markets showed recovery after large falls experienced Friday. The SET index in Thailand gaining 3.6 percent after Thailand's share prices plummeted 9.6 per cent Friday, prompting regulators to close the market for 30 minutes after midday trading when share values had dropped more than 10 per cent. Thailand's political scene has been shaken by an ongoing confrontation between the government and the anti-government People's Alliance for Democracy, which has been staging protests against the administration for the past six months and has occupied Government House, the seat of the executive body, since August 26. Prime Minister Somchai Wongsawat has called on Thais to unite to prepare for the global economic crisis. EPA/BARBARA WALTON

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας συνεχίζει να καταρρέει, με το πετρέλαιο να κινείται σε χαμηλά τριών εβδομάδων.

Στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της, εν μέσω ενός γενικότερου σφυροκοπήματος των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτης ηDeutsche Bank.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 2,4% από το πρωί στα 12,83 ευρώ, χαμηλότερα από τα επίπεδά της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχει κατρακυλήσει 41% από την αρχή του 2016 και 87% από το υψηλό επίπεδο που είχε σημειώσει τον Απρίλιο του 2007. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται τώρα στα 18,25 δις ευρώ.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bankia υποχωρούσε το πρωί κατά 2,45%, της ιταλικής Unicredit κατά 1,86% και της γερμανικής Commerzbank κατά 1,65%. Πτώση 1,46% και 1% σημείωσαν οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole και Societe Generale, αντίστοιχα. Οι τραπεζικές μετοχές πλήττονται, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να κατευθύνονται σε «ασφαλέστερες» επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας.

Η νευρικότητα έχει καταλάβει τις αγορές μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας έχουν προειδοποιήσει το τελευταίο 24ωρο για τις αρνητικές επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Χαμηλό τριών εβδομάδων για το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών εβδομάδων υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας πτώση για έκτη συνεχή ημέρα, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο και συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ έχουν υποχωρήσει κατά 9% σε μόλις πέντε συνεδριάσεις, αφού σημείωσαν υψηλό οκταμήνου σχεδόν στα 53 δολάρια το βαρέλι πριν από μία εβδομάδα.

Νωρίτερα, το μπρεντ υποχώρησε έως τα 48,14 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 24 Μαΐου. Στις 10:50 ώρα Ελλάδας, το μπρεντ κατέγραψε πτώση 68 σεντς στα 48,29 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωναν πτώση 64 σεντς στα 47,37 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα υποχώρησαν στο χαμηλό μηνός των 47,22 δολαρίων.