Άϋλη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία από 1η Ιουλίου

Άϋλη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία από 1η Ιουλίου
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ", Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ανακαινισμένο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και στην συνέχεια παρέστη στην τελετή εγκαινίων του νέου Πανεπιστημιακού Ογκολογικού Κέντρου "Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου". (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: AFP
Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το νέο σύστημα στα νοσοκομεία της χώρας

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σηματοδοτώντας ένα νέο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 3ου ΣΦΕΕ Summit, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Μέσω του νέου συστήματος θα έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε με ακρίβεια ποιες θεραπείες χορηγούνται, για ποιους λόγους συνταγογραφούνται, καθώς και γιατί ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούνται συχνότερα σε σχέση με άλλες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας που τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώνει ένα περιβάλλον που διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζονται. «Σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη, γεγονός που αντανακλά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που έχουμε ακολουθήσει», συνέχισε.

Ωστόσο, το γεγονός ότι παράγονται ολοένα περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, με σημαντικά υψηλότερο κόστος, δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών, ακόμη και των οικονομικά ισχυρότερων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας. «Η πρόκληση είναι να αντέξουν οι προϋπολογισμοί των κρατών την πολύ μεγάλη καινοτομία που παράγεται με ολοένα και αυξανόμενη ταχύτητα. Δεν θα είναι εύκολο αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική και στη φαρμακοβιομηχανία τα πάμε πάρα πολύ καλά, μην ακούτε τι λένε».

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη όσον αφορά την καινοτομία, την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Κλείνοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική πολιτική δεν αφορά μόνο τον κλάδο της υγείας, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία. Όπως ανέφερε, η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες, της ενίσχυσης της καινοτομίας και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: