«Ας τελειώσουμε τη δουλειά» – Η προτροπή του προέδρου της COP28 στους αντιπροσώπους

«Ας τελειώσουμε τη δουλειά» – Η προτροπή του προέδρου της COP28 στους αντιπροσώπους
United Arab Emirates, Dubai, 2023-12-02. Emirati politician Dr sultan Al Jaber at the UN Climate Change Conference COP28 on 2 December 2023 in Dubai. This year conference is hosted by the United Arab Emirates, which holds the COP28 presidency. Emirats arabes unis, Dubai, 2023-12-02. Le Homme politique emirati Dr Sultan Al Jaber a la conference des Nations unies sur le changement climatique COP28 le 2 decembre 2023 a Dubai. Cette annee, la conference est organisee par les Emirats arabes unis, qui assurent la presidence de la COP28. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Αναζητείται πεδίο συνεννόησης πάνω σε μια φόρμουλα, η οποία θα μπορούσε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο.

«Σας παρακαλώ, ας τελειώσουμε τη δουλειά», ζήτησε την Παρασκευή ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος της COP28 που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα που πρέπει θεωρητικά να έχουν καταλήξει μέχρι την Τρίτη σε ένα τελικό κείμενο.

«Έχουμε τη δυνατότητα μιας αλλαγής παραδείγματος που μπορεί να καθορίσει τις παγκόσμιες οικονομίες και το μέλλον μας και να βάλει τους πιο ευάλωτους στην καρδιά της δράσης για το κλίμα», δήλωσε ο ίδιος ενώπιον των αντιπροσώπων των χωρών που συνεδριάζουν στο Ντουμπάι για να συζητήσουν το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αντιπρόσωποι αναζητούν ένα πεδίο συνεννόησης πάνω σε μια φόρμουλα, η οποία θα μπορούσε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο, που ευθύνονται κυρίως για την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή η COP είναι διαφορετική, γράφει μια σελίδα ιστορίας», επέμεινε ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διάσκεψη στην ώρα της την Τρίτη, κάτι που θα ήταν ένα κατόρθωμα, με δεδομένες τις συνήθεις καθυστερήσεις αυτού του ετήσιου φόρουμ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να καταλήξει η διάσκεψη σε ένα «χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα», την επομένη μιας ημέρας διαλείμματος στις συνομιλίες. «Ξαφνιάσαμε τους σκεπτικιστές και εμπνεύσαμε τους αισιόδοξους», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: