Ακαδημία Αθηνών: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Ακαδημία Αθηνών: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει γενική άποψη της έκθεσης με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821», στο χώρο της βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 30 Μαρτίου, και αφορά την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που διοργανώνει η Ακαδημία Αθηνών, τιμώντας την εξέγερση του ελληνικού έθνους και την αυτοθυσία των Ελλήνων στα χρόνια της Επανάστασης, μαζί με τη συμβολή των Ελλήνων Διαφωτιστών στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα κατά την προεπαναστατική περίοδο, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός Ακαδημίας Αθηνών».

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται η ενίσχυση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας της Ακαδημίας Αθηνών, και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας της με σκοπό την προώθηση της έρευνας και της αριστείας.

Επιπλέον, εκσυγχρονίζεται σημαντικά η λειτουργία της με την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σε όργανα, και την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής και επιλογής μελών της Ακαδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περαιτέρω, κατοχυρώνεται ρητά και δεσμευτικά ο θεσμός των υποτροφιών που απονέμει η Ακαδημία, ενισχύοντας τον κοινωνικό της ρόλο.

Τέλος, εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας της και τη συνεργασία της με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και αναβαθμίζεται ο ρόλος της μέσω του εμπλουτισμού των σκοπών και των γνωστικών της αντικειμένων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Τρίτη, και ώρα 08:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: