Ακήρυχτος πόλεμος για τον αγωγό Nord Stream 2 – Στα ύψη η αντιπαράθεση ΗΠΑ, Γερμανίας και Ρωσίας

Ακήρυχτος πόλεμος για τον αγωγό Nord Stream 2 – Στα ύψη η αντιπαράθεση ΗΠΑ, Γερμανίας και Ρωσίας
epa05793406 A worker checks equipment at the Dashava gas storage near western Ukrainian town of Stryi, 14 February 2017. The Board of Directors of Russian Gazprom company on 09 February approved the acquisition of additional shares in Nord Stream 2 worth EUR 1.425 billion, according to the company report. Nord Stream 2 AG is a company established for the planning, construction and further use of the Nord Stream-2 gas pipeline running from the Russian coast to Germany via the Baltic Sea bypassing Ukraine. EPA/PAVLO PALAMARCHUK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υφέρπουσα γεωπολιτική διαμάχη για τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream που θα φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία αναμένεται να «φουντώσει» τις επόμενες εβδομάδες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εντείνει τις πιέσεις για να σταματήσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο. Εάν τελειώσει, ο αγωγός, μήκους 1.230 χιλιομέτρων (764 μίλια), θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προμηθεύει με ρωσικό αέριο τη Γερμανία, μεταφέροντάς το κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Παράλληλα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον αγωγό, χαρακτηρίζοντάς τον «κακή συμφωνία» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, ενώ πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γηραιά Ήπειρο.

Από την άλλη, η ρωσική Gazprom, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου, ισχυρίστηκε ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα «ιδιαίτερα σημαντικό» έργο, σε μια εποχή που η Ευρώπη «βλέπει» μείωση στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου. Ακόμη, οι υποστηρικτές του αγωγού καταδικάζουν τις προσπάθειες «να σταματήσει το έργο για πολιτικούς λόγους».

Τα δεδομένα για τον αγωγό επιδεινώνονται, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις, στη Γερμανία επίκεινται εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αυξάνεται λόγω της απόπειρας δηλητηρίασης του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Τι διακυβεύεται

«Ο λόγος που ο Nord Stream είναι τόσο γεωπολιτικά αμφιλεγόμενος δεν έχει να κάνει με τον αγωγό, αλλά με το χρονοδιάγραμμα και τι σημαίνει το έργο για τη σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία, τη σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία, αλλά και τις υπερατλαντικές σχέσεις», δήλωσε η Kristine Berzina, ανώτερη συνεργάτιδα της Συμμαχίας για την Ασφάλεια της.

«Ο αγωγός είτε θα κατασκευαστεί είτε δεν θα κατασκευαστεί. Η Γερμανία μπορεί να σταματήσει το έργο. Η Ρωσία θα βρει εναλλακτικές λύσεις για την επιβολή κυρώσεων, ώστε να ολοκληρωθεί» προσθέτει. Το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 94% και απομένει πολύ λίγο μέχρι η Gazprom να ενεργοποιήσει τον αγωγό.

Πιθανό εμπόδιο, λένε οι αναλυτές, θα μπορούσε να είναι η προοπτική εκλογής μιας γερμανικής κυβέρνησης που αντιτίθεται στον αγωγό. Οι επόμενες εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου, θα καθορίσουν ποιος θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Είναι αναπόφευκτος ο Nord Stream;

Σύμφωνα με την Bluebay Asset Management, η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ενδέχεται να αποτρέψει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2. Η διαμάχη έχει να κάνει με την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ «σαφώς» θέλουν να προμηθεύσουν την ήπειρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ωστόσο, υπάρχουν ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες. Επίσης, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για την ασφάλεια. Από τη μια ζητά εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά με την πρώτη ευκαιρία οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσεγγίζουν τη Ρωσία», καταλήγει η Bluebay Asset Management.