Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

Τρεις διαφορετικές απόψεις μέσα σε μια εβδομάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύγχυση έχει προκληθεί από τις διαφορετικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ έδωσε το πλαίσιο στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει:

– Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, χωρίς να μιλήσει όμως για μονομερείς ενέργειες.

– «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

– Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

Σήμερα ο πιο μετριοπαθής Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ότι δεν είναι στο πρόγραμμα οι μονομερείς ενέργειες.

«Θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο χωρίς να είναι στο πρόγραμμά μας η μονογραφής διαγραφή του χρέους» δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν προεκλογικά κι όχι μετεκλογικά.

«Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης, ενώ σε αντίθεση με την τοποθέτηση του κ. Τόλιου για μη εξυπηρέτηση του χρέους ανέφερε: «Θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο με άλλους όρους. Η δανειακή σύμβαση θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης καθώς η παρούσα είναι μη βιώσιμη και μη εφαρμόσιμη. Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές».

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συντεταγμένο κόμμα και έχει σαφείς θέσεις, ιδιαίτερα απέναντι στην προοπτική να γίνει κόμμα εξουσίας.

Χθες το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τόλιος, έκανε λόγο για μονομερή διαγραφή άνω του 70% του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο.

«Πρέπει να διαγραφεί πάνω από 70% του δημοσίου χρέους για να γίνει βιώσιμο», υπογράμμισε ο κ. Τόλιος, σημειώνοντας ότι τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να δώσει η Ελλάδα είναι 31 δισ. ευρώ μόνο για το 2014.

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να αναδιαρθρώνει το χρέος», πρόσθεσε, και παρατήρησε πως ακόμα και αν διαγραφεί το χρέος, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, καθώς «είναι θέμα χρόνου η εκ νέου διόγκωση του με την ίδια πεπατημένη».

Σε αντίθεση με τις σημερινές τοποθετήσεις του Γιάννη Τόλιου, ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα έκανε λόγο για «απόσυρση» μεγάλου μέρους του χρέους και «πάγωμά» του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν δεν γίνει δεκτό το κούρεμα, μία δήλωση που από πολλούς εξελήφθη ως «ρεαλιστική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε την αντίδραση της Αριστερής Πτέρυγας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που ο Γιάννης Δραγασάκης παρέθετε την εναλλακτική της απόσυρσης του χρέους, ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» διατύπωνε εκ νέου τη συνεδριακή απόφαση, η οποία προβλέπει κατάργηση δια νόμου των μνημονίων και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Διαβάστε ακόμη: 

O ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τον μεσαίο χώρο