Αλλάζει σύντομα χέρια το κτίριο του ιστορικού Μινιόν στην Πατησίων

Αλλάζει σύντομα χέρια το κτίριο του ιστορικού Μινιόν στην Πατησίων
Άνθρωποι περπατούν μπροστά από το κτίριο του Μινιόν που είναι καλυμένο με ζωγραφιά, στο κέντρο της Αθήνας, 27 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, με στόχο την αξιοποίησή του. Η τιμή εκκίνησης αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκ. ευρώ.

Αλλάζει σύντομα χέρια το κτίριο του ιστορικού Μινιόν στην Πατησίων, καθώς το ακίνητο βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πώλησης με στόχο την αξιοποίησή του.

Για την τελευταία, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές: από μετατροπή του κτιρίου σε σύγχρονα γραφεία έως εμπορικό κέντρο ή ακόμη και κτίριο κατοικιών ή ξενοδοχείο.

Ο διαγωνισμός & οι πιθανοί μνηστήρες

Τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του κτιρίου “τρέχει” γνωστό κτηματομεσιτικό γραφείο ενώ η αρχική ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου έχει ήδη μετατεθεί κατά δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το bizness.gr, έχει ήδη λάβει χώρα ένας πρώτος διερευνητικός γύρος από το γραφείο με αρκετούς (σύμφωνα με αναφορές έως και 9) διαφορετικούς επενδυτές να έχουν ήδη καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές.

Ανάμεσα στα ονόματα που εκτιμώνται από την αγορά real estate να διεκδικήσουν το ακίνητο – φιλέτο της Πατησίων βρίσκεται και η Dimand.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ουσιαστικά το μεγάλο νέο πώλησης του κτιρίου αποκάλυψε ο ισχυρός της άνδρας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου για το real estate.

Μέχρι και ο Δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, που συμμετείχε στο συνέδριο, σχολίασε την είδηση της πώλησης του Μινιόν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “η αγορά θα λειτουργήσει”.

Επίσης, τονίζεται ότι σε πολλά μεγάλα έργα (τόσο για νέα κτίρια γραφείων όσο και για ξενοδοχεία) η Dimand συνεταιρίζεται με την Prodea Investments, που αποτελεί τον ηγέτη της αγοράς real estate στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους παίκτες που αναμένονται, σύμφωνα με το bizness.gr, να διεκδικήσουν το Μινιόν βρίσκεται και η Brown Hotels, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι σχετικό.

Η ισραηλινών συμφερόντων Brown έχει επενδύσει σημαντικά σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, αναβιώνοντας την παλιά της αίγλη.

Μόλις πρόσφατα μάλιστα εγκαινίασε και τη νέα της ξενοδοχειακή μονάδα πάνω στην πλατεία, με το όνομα Lighthouse Athens ενώ ακόμη δύο ξενοδοχεία έχουν ήδη ανοίξει νωρίτερα φέτος, το DAVE Red Athens και το Brown Acropol.

Η τιμή εκκίνησης του κτιρίου αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκ. ευρώ.

Λίγα λόγια για το ιστορικό κτίριο του Μινιόν

Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. και εκτείνεται σε 10 ορόφους.

Στέγασε για δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν, αποτελώντας το επίκεντρο της εμπορικής κίνησης στο κέντρο της Αθήνας, ανταγωνιζόμενο άμεσα τον εμπορικό πόλο της Ερμού στο Σύνταγμα.

Είχε διατεθεί και στο παρελθόν προς αξιοποίηση, ωστόσο λόγω ιδιοκτησιακών θεμάτων ή οικονομικών συγκυριών (βλέπε οικονομική κρίση) δεν κατάφεραν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και τα σχέδια.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο γνωστός όμιλος Follie Follie. Όμως πλέον έχει δοθεί το κτίριο ως εξασφάλιση σε μεγάλο επενδυτικό fund, προκειμένου το τελευταίο να χορηγήσει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην FF, στα πλαίσια του σχεδίου εξυγίανσής της, που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές ομολογιούχους της.

Δια πυρός… και σιδήρου

Το Μινιόν πρωταγωνίστησε από τη δεκαετία του ‘70, επιτυγχάνοντας μάλιστα αξιοζήλευτη ανάπτυξη και τζίρο για τα δεδομένα της εποχής και της οικονομίας της Ελλάδας τότε.

Μάλιστα, είχε φτάσει πολύ κοντά στο Top-10 των μεγαλύτερων σε κύκλο εργασιών πολυκαταστημάτων της Ευρώπης.

Τη δεκαετία του ‘80 ξεκίνησε μια περίοδος μακρά που σημαδεύτηκε από πυρκαγιές που έφεραν το κτίριο και την επιχείρηση στα όριά τους.

Από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά το 1980 έμεινε ουσιαστικά μόνο ο σκελετός του κτιρίου.

Ωστόσο, η επιμονή των τότε ιδιοκτητών του (και τα δάνεια που τους χορηγήθηκαν) κατάφεραν να κάνουν το Μινιόν να επισκευαστεί και επαναλειτουργήσει.

Το μέλλον όμως δεν ήταν ιδιαίτερα λαμπρό καθώς μόλις το 1983 η εταιρεία υπάχθηκε στο καθεστώς των προβληματικών επιχειρήσεων (και ουσιαστικά κρατικοποιήθηκε με βάση τα δεδομένα και το σύστημα της εποχής).

Από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, πέρασε και πάλι όμως το 1991 στα χέρια των πρώην ιδιοκτητών του, οι οποίο όμως δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την κατάσταση.

Το 1998 η εταιρεία και το Μινιόν έκλεισε οριστικά.

Παρά το άδοξο τέλος μιας ένδοξης εταιρείας, το κτίριο που έμεινε πίσω, να δεσπόζει στην αρχή της Πατησίων, προσέλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον νέων επενδυτών.

Αρχικά της Elmec Sports (της οικογένειας Φάις) στα χέρια της οποίας πέρασε τη δεκαετία του 2000.

Στη συνέχεια όμως η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Folli Follie, οπότε και ο όμιλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου απέκτηασε το ακίνητο.

Τα όποια σχέδια για αξιοποίησή του δεν ευδοκίμησαν καθώς ήρθε στην επιφάνεια το οικονομικό σκάνδαλο.

Πλέον το ακίνητο αναζητά νέο ιδιοκτήτη και η αγορά προεξοφλεί ότι θα προσελκύσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι θα δώσουν σκληρή μάχη για την αγορά του.

Πηγή: News247