Αν το 40% των Αμερικάνων δε δουλεύουν, τότε τι κάνουν;

Αν το 40% των Αμερικάνων δε δουλεύουν, τότε τι κάνουν;

Μόνο το 59,2% έχουν εργασία. Δείτε τι κάνουν οι υπόλοιποι. 

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποφέρει απ’ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Υπάρχουν χώρες που η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Για παράδειγμα στην Αμερική το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 5,1% αλλά μόνο το 59,2% των Αμερικανών έχουν δουλειά.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας υπολογίζει μόνο τον αριθμό των ατόμων που δεν έχουν κάποια δουλειά και ψάχνουν για μια θέση εργασίας. Το ποσοστό συµµετοχής του εργατικού δυναµικού είναι ενδεχομένως ένας πιο ακριβής τρόπος μέτρησης, αφού περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν παραιτηθεί, δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να εργαστούν. Το ποσοστό αυτό ήταν το τελευταίο τρίμηνο στην Αμερική στο 62,4% .

Η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού μειώνεται σταθερά από όταν ξεκίνησε η ύφεση και δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιστροφής. Την τελευταία φορά που το ποσοστό αυτό ήταν τόσο χαμηλό ήταν το 1977, με τη μόνη διαφορά πως τότε οι γυναίκες ασχολούνταν με τα οικιακά.

Μερικοί απ’ τους λόγους της μείωσης αυτής είναι ο μεγάλος όρος ηλικίας του πληθυσμού, κα΄τι που σημαίνει περισσότερους συνταξιούχους ανά εργαζόμενο. Ο Πρόεδρος του Council of Economic Advisors εκτιμά το ήμισυ της μείωσης (pdf) από την έναρξη της ύφεσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, αρκετοί Αμερικάνοι που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, 16 έως 64 ετών, δεν ανήκουν ούτε εκείνοι στο εργατικό δυναμικό. Η εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζει το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών ανά ηλικιακή ομάδα:

Γιατί λοιπόν οι νέοι Αμερικανοί δεν εργάζονται;

Το παρακάτω διάγραμμα που προκύπτει από έρευνα του δείχνει πως η μείωση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού των νέων μπορεί προκύπτει από την παραμονή τους στο σχολείο περισσότερο.

Η αδύναμη αγορά εργασίας πιθανότατα προτρέπει τους νέους να σπουδάσουν ώστε να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις. Ή θα μπορούσε να έχει να κάνει λίγο με την ύφεση. Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία δημιουργεί μια οικονομία που απαιτεί περισσότερη εκπαίδευση προκειμένου να είναι επιτυχής. Η νέα γενιά μπορεί να ανταποκρίνεται με το να κερδίζει όλο και περισσότερα πτυχία και εφόδια ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική. Αντίστοιχα, η αύξηση φοίτησης πιθανότατα να εξηγήσει την έκρηξη του χρέους των σπουδαστών. Αλλά αν υποθέσουμε ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Αμερικάνοι είναι καλή, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού μπορεί να δείχνουν μια θετική τάση. Θα μπορούσε να σημαίνει πως πλέον υπάρχει ένα πιο μορφωμένο, ανταγωνιστικό και παραγωγικό εργατικό δυναμικό που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να «επιβιώσουν» στην αβέβαιη αγορά εργασίας.

Λιγότερα είναι επίσης τα άτομα από 25-έως-54-ετών που είναι στο εργατικό δυναμικό. Περίπου το 83% συμμετείχε προ της ύφεσης, τώρα μόνο 81%. Το διάγραμμα δείχνει τι κάνουν:

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να εργάζονται αυτές τις μέρες. Αυτό γίνεται ως επί το πλείστον επειδή η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν είναι πλέον μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς από αυτούς.

Δεδομένα: March Current Population Survey