Αναμένεται νέα άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2024 λόγω του El Nino

Αναμένεται νέα άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2024 λόγω του El Nino
View of the Los Laureles reservoir which supplies drinkable water to Tegucigalpa, on August 17, 2019. - Honduras National Aqueduct and Sewer Service (SANAA), is rationing water supply because of the reservoir low level due to El Nino phenomenon, which caused low rainfall and droughts in the region. (Photo by ORLANDO SIERRA / AFP) Photo: AFP
Tο 2023 κινείται στο να καταγραφεί έως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Περαιτέρω άνοδο στη θερμοκρασία παγκοσμίως έως την άνοιξη του 2024 αναμένει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) λόγω του φαινομένου El Nino.

Ο WMO ανακοίνωσε την Τετάρτη πως υπάρχει 90% πιθανότητα το φυσικό φαινόμενο να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, μετά από παρόμοια πρόβλεψη τον περασμένο μήνα από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως το El Nino επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό και μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, από πυρκαγιές μέχρι τροπικούς κυκλώνες και παρατεταμένες ξηρασίες.

Το φαινόμενο προκαλεί ήδη καταστροφές σε όλο τον κόσμο, ενώ το διακύβευμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο για τις αναδυόμενες αγορές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε το Reuters.

Ο WMO ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση ότι το 2023 κινείται στο να καταγραφεί έως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Το προηγούμενο έτος ρεκόρ ήταν το 2016 λόγω του διπλού χτυπήματος ενός εξαιρετικά ισχυρού, φυσικού El Nino ο και των επιπτώσεων της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com