Αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Με συντριπτική πλειοψηφία η απόφαση στην Ολομέλεια της Βουλής - «Κατά» ψήφισαν βουλευτές της Χ.Α., ορισμένοι των ΑΝΕΛ, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος.

Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε η Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία, συντασσόμενη με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για διακοπή της χρηματοδότησης του κόμματος που λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Σε σύνολο 272 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ της αναστολής ψήφισαν 241 βουλευτές, 26 κατά και πέντε δήλωσαν παρών.

«Όχι» ψήφισε ο Μανώλης Γλέζος κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, προκαλώντας αίσθηση στο κοινοβούλιο. Αιτιολογώντας την ψήφο του ο κ. Γλέζος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποστεί από τις αρχές του. «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κατά της αναστολής χρηματοδότησης τάχθηκε ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν με τρεις διαφορετικές γραμμές, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χρυσούλα Γιαταγάνα, εξήγησε το σκεπτικό των βουλευτών των ΑΝΕΛ που καταψήφισαν την εισήγηση αναστολής της χρηματοδότησης, λέγοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής διότι συνελήφθη ο αρχηγός της, καθώς και άλλοι βουλευτές του κόμματος αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση».

Διαβάστε ακόμη: Ο Μιχαλολιάκος αξιολογεί …ιεράρχες (βίντεο)

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Βουλή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που έχει ρητορική μίσους και λειτουργεί με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Η δημοκρατία πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Απέναντι στην προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος η Βουλή αμύνεται και πρέπει και να επιτεθεί. (…) Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον ελληνικό ούτε με την ευρωπαϊκό πολιτισμό οι Χρυσαυγίτες. Είναι εκπρόσωποι της βαρβαρότητας και εκεί πρέπει να επιστρέψουν», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

«Σε όλη την Ευρώπη αναστέλλεται η χρηματοδότηση σε κόμματα που έχουν χαρακτηριστικά ιδιωτικής πολιτοφυλακής και ένα τέτοιο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

«Η Αριστερά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί γιατί όταν η πατρίδα είχε ανάγκη, την υπερασπίστηκε απέναντι στους ναζιστές και στους κουκουλοφόρους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, που τόνισε πως πρόκειται για «εγκληματική ναζιστική οργάνωση και ταγμάτων εφόδου που με τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει και τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη: Νέα επιβαρυντικά στοιχεία κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής

«Η δημοκρατία μπορεί και ξέρει να αμύνεται από αυτούς που την επιβουλεύονται. Πρέπει όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να δώσουμε ενιαίο μήνυμα, μια φορά όλοι μαζί, για τη δημοκρατία», είπε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τα λεφτά του ελληνικού λαού μια εγκληματική δραστηριότητα», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του πως πρόκειται για πολιτική δίωξη και για παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία που στηρίζεται σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ