Ανατιμήσεις: Αύξηση μισθών και έλεγχοι στην αγορά το αντίδοτο   

Ανατιμήσεις: Αύξηση μισθών και έλεγχοι στην αγορά το αντίδοτο   
France, Paris, 2022-08-12, Illustration of a burning banknote on a gas plate, inflation, economy, crisis, Photograph by Serge Tenani / Hans Lucas, France, Paris, 2022-08-12, Illustration d un billet de banque en feu sur une plaque de gaz, inflation, economie, crise, Photographie de Serge Tenani / Hans Lucas. (Photo by Serge Tenani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Οι επιπτώσεις από τον νέο πόλεμο - Η επαπειλούμενη νέα κρίση και η προσήλωση στους μισθούς και τις τιμές του σούπερ μάρκετ

Η άνοδος των τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, εισάγει αβεβαιότητες στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον την ώρα που ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, συνθήκες που προκαλούν την κυβέρνηση να διερευνήσει προληπτικά μέτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 12% τον Σεπτέμβριο του 2022. Παραδόξως η αποκλιμάκωση αποδίδεται αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας, που σήμερα δημιουργούν ανησυχίες.

Στα τρόφιμα επιμένουν οι ανατιμήσεις και ο δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ επιβαρύνθηκε με αύξηση 9,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση είναι διψήφια σε ορισμένα αγαθά όπως έλαια και λίπη (16,1%), φρούτα (13,9%), λαχανικά (17,7%), καθώς και στην κατηγορία μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμοί (13,9%).

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 και σημείωσε αύξηση 1,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Σήμερα υπάρχουν ανησυχίες για νέες ανατιμήσεις σε καύσιμα και πετρέλαιο λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα προσθέτοντας εν τέλει κόστος στις τελικές τιμές καταναλωτή. Η διαχείριση των προκλήσεων στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, που συντηρείται με τις συνεχείς κρίσεις, δεν είναι εύκολη ειδικά σε μια περίοδο που έχουν αποσυρθεί τα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων, έναντι των υπερβολικών αυξήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Υπενθυμίζεται ότι έχει καταργηθεί το οριζόντιο μέτρο επιδοτήσεων όπως και το market pass, που διατηρείται μέχρι το τέλος του έτους αποκλειστικά για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις φωτιές του καλοκαιριού σε Θεσσαλία και Έβρο αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές καλούνται να διαχειριστούν την ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τα εισοδήματά τους, με την κυβέρνηση να δίνει ειδικό βάρος στις αυξήσεις των μισθών και στους ελέγχους στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ και αναμένεται η εξειδίκευσή τους. Το πιο σημαντικό στοχεύει στη μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση. Με ειδική καρτέλα θα αναδεικνύονται στο ράφι προϊόντα με μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.

Επιπλέον θεσπίζεται αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ να υποχρεούνται να κοινοποιούν τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με ενδεικτική την αναβάθμιση του συστήματος υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 και την δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. 

Σημειώνεται τέλος ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων. Μάλιστα σε συζήτηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται όσο πέφτει η ανεργία, με στόχο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, κάτι που θεώρησε εφικτό. Επανέλαβε δε το στόχο της κυβέρνησης να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: