Η ανατολική Γερμανία… μαρσάρει!

Η ανατολική Γερμανία… μαρσάρει!

Πώς οι επενδύσεις των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στα αναταλικά αλλάζουν το εγχώριο οικονομικό «τοπίο». 

Όταν βρισκόταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ανατολικής Γερμανίας. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, αποτέλεσε ένα από τα προπύργια της γερμανικής επανένωσης. Και τώρα, 23 χρόνια μετά, η Λειψία γίνεται σταδιακά η νέα «αγαπημένη» της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας…

Εδώ, στη μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξωνίας, η Porsche AG επεκτείνει το «πράσινο» εργοστάσιό της και έχει ήδη προσθέσει στη γραμμή παραγωγής -μετά το «χρυσό» σε πωλήσεις Cayenne SUV και το 4θυρο Panamera coupe- το νέο μοντέλο Macan, που θα κάνει το ντεμπούτο του στα τέλη του χρόνου και θέλει να μετρηθεί στα ίσα με το BMW X3, την Mercedes GLK και το Evoque της Range Rover.

Παραδίπλα, στέκεται το νεόκτιστο εργοστάσιο της BMW, όπου κατασκευάζεται το X1 compact SUV και -με πυρετώδεις πια ρυθμούς- μέρη του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της εταιρίας, του BMW i3. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μαζική παραγωγή αμαξώματος με αποκλειστική χρήση ενός ελαφρού κι ανθεκτικού πλαστικού, ενισχυμένου με ανθρακονήματα! Από του χρόνου δε, η BMW σχεδιάζει να αρχίσει την παραγωγή του i8 υβριδικού σπορ της και πάλι στο εργοστάσιο στη Λειψία.

Συνδυαστικά, οι δύο αυτές μονάδες παραγωγής αντιστοιχούν σε επενδύσεις 900 εκατομμυρίων δολαρίων κι επί της ουσίας αποτελούν μια νέα, πλήρως λειτουργική «καρδιά» για τον ανανήψαντα γερμανικό «γίγαντα» στην αγορά αυτοκινήτων, έπειται από μία περίοδο καθίζησης των ρυθμών πωλήσεων αυτοκινήτων διεθνώς, στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου!

Όχι τυχαία, τον δρόμο προς… ανατολάς έχει ήδη πάρει και η μητρική της Porsche, η Volkswagen AG, που φτιάχνει το πολυτελές σεντάν Phaeton στην πρωτεύουσα της Σαξωνίας, Δρέσδη, συναρμολογεί το Golf hatchback της και το σεντάν Passat στο Ζβίκαου, κατασκευάζει μηχανές στο Χέμνιτζ και ανταλλακτικά στο Πλάουεν. Η Daimler AG, μητρική της Mercedes-Benz, κατακευάζει αντίστοιχα μηχανές στην Κολέντα και βαν στο Λούντβιχσφελντε, ενώ από το 2006 φτιάχνει μπαταρίες ιόντων λιθίου στο Κάμενζ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επενδύσεων των γερμανικών κολοσσών -που έχουν τις έδρες τους στα δυτικά- είναι να έχει 9πλασιαστεί πια η παραγωγή αυτοκινήτων στα ανατολικά. Μόνον πέρυσι, έφθασε τα 626.400  «κομμάτια»! Το πρακτικό αντίκρυσμα είναι η προσφορά απασχόλησης σε 58.600 ανθρώπους στα ανατολικά της Γερμανίας, την ώρα που στα δυτικά οι θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν μειωθεί κατά 6%, συγκριτικά με τις «χρυσές» εποχές του 2005.

1/3
Στο εργοστάσιο της Porsche
Στο εργοστάσιο της Porsche
Στο εργοστάσιο της Porsche

Διαβάστε ακόμη: Όταν η Land Rover ανέβηκε στην κορυφή (βίντεο)

Κατά τον Στέφαν Μπράτζελ, διευθυντή στο Κέντρο Διοίκησης Αυτοκινητοβιομηχανίας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ, το δέλεαρ γι’ αυτή τη μετατόπιση ενδιαφέροντος των γερμανικών κολοσσών είναι οι διαθέσιμοι χώροι για την ανέγερση νέων μονάδων παραγωγής και, φυσικά, τα φθηνότερα εργατικά χέρια…

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο μέσος μισθός στον τομεά της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ανατολικά κυμαίνεται στα 32.500 ευρώ το χρόνο, 36% λιγότερα συγκριτικά με ό,τι ισχύει στα δυτικά κρατίδια, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Αλλά οι καλές δουλειές στα ανατολικά πραγματικά σπανίζουν. Για τις 1.500 νέες θέσεις εργασίας στο ανανεωμένο εργοστάσιο της Porsche στη Λειψία, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 45.000. Αντίστοιχα, στο νέο εργοστάσιο της BMW, καθεμία από τις 800 προσφερόμενες θέσεις εργασίας διεκδικούσουν τουλάχιστον 10 εργάτες!

Φυσικό κι επόμενο, θα πει κανείς, αφού στη Σαξωνία η ανεργία τρέχει με 9,1%, τη στιγμή που οι άνεργοι φθάνουν μόλις το 4,2% στην έδρα της Porsche, τη Βάδη-Βυτεμβέργη. Ο μέσος όρος ανεργίας στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια, αντίστοιχα, φθάνει το 9,9% -αρκετά περισσότερο από το 6,1% που καταγράφεται στα δυτικά της χώρας.

Όμως, το Βερολίνο και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ευεπλιστούν ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της κατάστασης. Κι έτσι, όλοι θα μπορούν να δηλώνουν λίγο-πολύ ευχαριστημένοι…

Διαβάστε ακόμη: Ανάσχεση κερδών για την Volkswagen;