Αγγελική Παπαδημητρίου (Coca-Cola 3Ε): Το Empowered κλείνει το χάσμα δεξιοτήτων στη ho.re.ca.

Αγγελική Παπαδημητρίου (Coca-Cola 3Ε): Το Empowered κλείνει το χάσμα δεξιοτήτων στη ho.re.ca.
Από αριστερά: Αγγελική Παπαδημητρίου, Community, Sustainability & Customer Partnerships Manager, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Θεόφιλος Βασιλειάδης, Founder & CEO, kariera.gr, Τζοάννα Ψωμοπούλου, Head of Business Operations, Workathlon, Tάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece
To μέλλον της εργασίας, οι απαραίτητες δεξιότητες και οι τάσεις στον κλάδο HoReCa, συζητήθηκαν στην ημερίδα του Fortune Greece στο πλαίσιο της έκθεσης.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κλάδο φιλοξενίας και εστίασης στη νέα εποχή -που διαμορφώνουν οι πολλαπλές κρίσεις και οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία– είναι η εξάλειψη του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όπου φιλοδοξεί να συνεισφέρει η Coca-Cola Τρία Έψιλον με το HoReCa Empowered, ένα πρόγραμμα που καλλιεργεί δωρεάν δεξιότητες σε επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Στην ho.re.ca. απαιτούνται soft skills, οριζόντιες δεξιότητες, που είναι περιζήτητες σε όλους τους κλάδους, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαδημητρίου, Community, Sustainability & Customer Partnerships Manager της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Όπως εξήγησε μιλώντας στην ημερίδα του Fortune Greece στο πλαίσιο της Ho.Re.Ca. 2023, σε συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, editor in chief του Fortune Greece, η ευελιξία, η προθυμία να μαθαίνει κανείς διαρκώς νέα πράγματα και η προσαρμοστικότητα είναι στοιχεία σημαντικά για τους εργαζόμενους, όπου κι αν απασχολούνται.

Tάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece
Tάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece

Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου και η εταιρεία της προσλαμβάνει λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το βιογραφικό, αλλά προσμετρώντας τις δεξιότητες, τις αξίες, τις ιδέες και την προσωπικότητα του υποψηφίου. «Είναι πολύ σημαντικό για μας, το τι θέλουν οι άνθρωποί μας, πώς θα είναι χαρούμενοι, πώς μπορούν να βρουν ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και στη ho.re.ca., μια αγορά όπου πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, ρόλους, ωράρια…», πρόσθεσε.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συζήτηση: The Future of Work: Rethinking Skills for a New Era

Όμως, όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι της ho.re.ca. συχνά δεν βλέπουν την είσοδό τους στον κλάδο ως μακροπρόθεσμη επένδυση καριέρας. Αυτό είναι πρόβλημα τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους εργαζόμενους. Οι μεν επαγγελματίες δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, το οποίο όμως μετά από λίγο καιρό τους εγκαταλείπει και οι δε εργαζόμενοι, συχνά βλέπουν την εργασία τους στον κλάδο ως ευκαιριακή και δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν νέες δεξιότητες χάνοντας μια ευκαιρία σε μια εποχή που τα soft skills είναι σημαντικά σε όποιο κλάδο κι αν εργάζεται κανείς.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου το πρόγραμμα Youth Empowered, που εγκαινιάστηκε το 2017, απευθυνόμενο κυρίως σε νέους, 18 έως 30 ετών, είχε ακριβώς αυτό το στόχο, να γεφυρώσει το χάσμα δεξιοτήτων. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είχε στρατηγικό συνεργάτη το kariera.gr στον σχεδιασμό του προγράμματος, σύμφωνα με τον οποίο 20.000 νέοι που συμμετείχαν μέχρι το 2020, λάμβαναν δωρεάν δεξιότητες, επαγγελματική καθοδήγηση και δυνατότητες δικτύωσης, ώστε να διεκδικήσουν ευκαιρίες απασχόλησης με επιτυχία. Το 2020, εν μέσω ho.re.ca, το πρόγραμμα επεκτάθηκε στη ho.re.ca., έναν κλάδο που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στην πανδημική κρίση. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είχε στόχο να βοηθήσει τους πελάτες και τον κλάδο της συνεισφέροντας στην  επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που βρέθηκαν σε αδιέξοδο την περίοδο της πανδημίας, καθώς έπρεπε είτε να διεκδικήσουν κάποιες λίγες ho.re.ca στην αγορά ή να μετακινηθούν σε άλλους κλάδους.

Αγγελική Παπαδημητρίου, Community, Sustainability & Customer Partnerships Manager, Coca-Cola Τρία Έψιλον
Αγγελική Παπαδημητρίου, Community, Sustainability & Customer Partnerships Manager, Coca-Cola Τρία Έψιλον

Η ευκαιρία για τη ho.re.ca.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων οδήγησε την εταιρεία στην συνεχή ανανέωση των κύκλων του προγράμματος, με στρατηγικούς συνεργάτες πλέον το kariera.gr και την Workathlon (που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Κariera) έχοντας πλέον και η ίδια συσσωρεύσει τεχνογνωσία γύρω από το χάσμα που υφίσταται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στη ho.re.ca..

Μέσω της Ho.Re.Ca. (Metropolitan Expo 10-13 Φεβρουαρίου) η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε ότι επανεκκινεί τα physical trainings και 28-31 Μαρτίου το επιτελείο της εταιρείας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης για εκπαιδεύσεις. Στόχος, σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου είναι να προσφερθεί η απαραίτητη στήριξη στην τοπική αγορά προκειμένου να ξεκινήσει δυναμικά την τουριστική σεζόν και να αναδείξει το κρητικό τουριστικό προϊόν. Αμέσως μετά το Πάσχα προγραμματίζονται αντίστοιχες δράσεις στην Αθήνα και σταδιακά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφόρηση από το πλούσιο περιεχόμενο της πλατφόρμας του HoReCa Empowered. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πηγών από υλικό προηγούμενων εκπαιδεύσεων (από μέντορες, προγράμματα e-learning κ.α.) μέχρι ευκαιρίες για υποτροφίες.

Ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω ενόψει της επίσημης έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων 1η Μαρτίου. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των δύο στρατηγικών συνεργατών της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο πρόγραμμα, δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες του κράτους και των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά πρέπει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν τη σημασία της εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης.

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, Founder & CEO του kariera.gr, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν ολοένα και περισσότερα, αλλά πρέπει και οι άνθρωποι να «ξυπνήσουν». Το Empowered έχει προσελκύσει μερικές χιλιάδες χάρη στην πολύτιμη γνώση που προσφέρουν δωρεάν επαγγελματίες, αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς. Θα μπορούσε ωστόσο να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης, ακόμη κι αν κλείσει το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά και των γνώσεων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια, απαιτείται χρόνος για να ενσωματωθούν οι νέοι απόφοιτοι στην αγορά. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι στη ho.re.ca. απαιτείται συνεχής εκπαίδευση. Εξήγησαν ότι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας απαιτεί πολύ υψηλότερου επιπέδου δεξιότητες από το ανθρώπινο δυναμικό, που θα πρέπει να επικοινωνεί πολύ καλά στη γλώσσα των επισκεπτών, να γνωρίζει την ιστορία και τα αξιοθέατα, αλλά να έχει και γνώσεις για τη διατροφή, το fitness, το wellness κ.ο.κ..

Θεόφιλος Βασιλειάδης, Founder & CEO, kariera.gr
Θεόφιλος Βασιλειάδης, Founder & CEO, kariera.gr
Τζοάννα Ψωμοπούλου, Head of Business Operations, Workathlon
Τζοάννα Ψωμοπούλου, Head of Business Operations, Workathlon

Αυτό τόνισε και η Τζοάννα Ψωμοπούλου, Head of Business Operations της Workathlon, που αναφέρθηκε στη σημασία της βιωματικής εκπαίδευσης του Empowered. Όπως είπε, καθώς οι επιχειρήσεις, λόγω της ψηφιοποίησης, θα αναζητούν από τους υποψηφίους νέες γνώσεις, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αυτή τη γνώση μέσα από workshops, masterclasses και bootcamps για να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας, κάτι που ισχύει και για τη ho.re.ca.. Μάλιστα ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία εντάσσουν ολοένα περισσότερο την τεχνολογία στις λειτουργίες τους, ώστε να αυτοματοποιούν διαδικασίες και να ενισχύουν έτσι την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και να καλύπτουν τα κενά λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της τοποθέτησης από πολλά ξενοδοχεία ipads σε χώρους χωρίς μόνιμο πόστο σερβιτόρου, όπως οι πισίνες, αυξάνοντας μάλιστα έτσι τις πωλήσεις τους στο poolbar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αγκάθι» το δημογραφικό

Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε στη συζήτηση με αφορμή ερώτημα της Αναστασίας Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, είναι το δημογραφικό.

Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece
Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους όπου η προσφορά και η ζήτηση δεν συναντιούνται, καθώς ενώ οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα αυξάνονται και ο κλάδος προσελκύει επενδύσεις λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες. Ταυτόχρονα αποχωρούν στελέχη είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω αλλαγής καριέρας, δεδομένου ότι η αγορά ho.re.ca. απασχολεί κυρίως νέους στις περισσότερες ειδικότητες. Το δημογραφικό λοιπόν είναι ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με τις «αδυναμίες» αυτές.

Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε στο θέμα του δημογραφικού και το θέμα της γεωγραφίας της χώρας, καθώς είναι πρόβλημα σε πολλά νησιά, αντίθετα με άλλες τουριστικές περιοχές, να προσελκύσουν εργαζόμενους όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα/ακίνητα για να τους φιλοξενήσουν. Η μόνη λύση, όπως είπε, φαίνεται να είναι η μεγάλη αύξηση των τιμών, ένα μοντέλο που λειτουργεί σε νησιά με high end τουρισμό, τα οποία δεν αποτελούν προορισμούς για τον μέσο Έλληνα. Ο κ. Βασιλειάδης πρόσθεσε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, η μεγάλη αύξηση των τιμών, θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη στην τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι της Coca-Cola «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» οι επιχειρήσεις HoReCa

Τι σηματοδοτεί η διπλή είσοδος της Coca Cola 3E στην αγορά του καφέ