«Ανοίγει αυλαία» σήμερα η Formula 1

«Ανοίγει αυλαία» σήμερα η Formula 1
epa08772745 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Aston Martin Red Bull Racing in action during the 2020 Formula One Grand Prix of Portugal at the Autodromo Internacional do Algarve near Portimao, Portugal, 25 October 2020. EPA/Jose Sena Goulao / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περίπου 3,5 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2020 στο Άμπου Ντάμπι, ομάδες και οδηγοί θα βρίσκονται σήμερα, Κυριακή (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Μπαχρέιν για το πρώτο από τα 23 γκραν πρι του φετινού «μαραθωνίου».

Οι φίλοι της Formula 1 ανά την υφήλιο περίμεναν… πώς και πως την σημερινή ημέρα Μαρτίου, καθώς «ανοίγει η αυλαία» του πρωταθλήματος για το 2021. Περίπου 3,5 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2020 στο Άμπου Ντάμπι, ομάδες και οδηγοί θα βρίσκονται σήμερα, Κυριακή (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Μπαχρέιν για το πρώτο από τα 23 γκραν πρι του φετινού «μαραθωνίου», ο οποίος θα δοκιμάσει τις αντοχές των ανθρώπων και των μονοθεσίων τους. Η χρονιά που αρχίζει είναι η τελευταία που πραγματοποιείται με το παρόν «σύνταγμα» της Formula 1, καθώς οι… σαρωτικές αλλαγές στους κανονισμούς, οι οποίες επρόκειτο να τεθούν φέτος σε ισχύ, μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για το 2022. Έτσι, είναι φυσικό οι ομάδες να έχουν αρχίσει να ρίχνουν… ματιές και στην επόμενη σεζόν, ωστόσο δεν πρέπει να… αδιαφορήσουν και για τα αποτελέσματά τους στη φετινή χρονιά, κατά την οποία τίθεται σε ισχύ όριο κόστους στις ομάδες.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί το μέλλον και η βιωσιμότητα των ομάδων, καθώς ο κορωνοϊός «έπληξε» οικονομικά τη Formula 1 στην περυσινή σεζόν, αλλά και για να… δελεαστούν νέοι «παίκτες», προκειμένου να μπουν στο πρωτάθλημα, από φέτος τίθεται σε ισχύ όριο κόστους. Αυτό ορίζεται σε 145 εκατομμύρια δολάρια για ένα ημερολογιακό έτος με 21 γκραν πρι (σ.σ. επειδή η σεζόν του 2021 περιλαμβάνει 23 αγώνες, το όριο αυτό αυξάνεται για τα δύο επιπλέον γκραν πρι σε 147,4 εκατομμύρια δολάρια), ωστόσο θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η «βάση» του θα είναι 140 εκατομμύρια το 2022 και 135 εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα της Formula 1 για το 2020 δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό, καθώς μειώθηκαν κατά 44%. Υπενθυμίζεται ότι η «αυλαία» του πρωταθλήματος, αντί για τις 15 Μαρτίου στη Μελβούρνη, άνοιξε τελικά στις 5 Ιουλίου στην Αυστρία. Το αρχικό καλαντάρι του πρωταθλήματος περιλάμβανε 22 γκραν πρι, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκαν 17 σε 14 σιρκουί, τα πέντε εκ των οποίων (Μουτζέλο, Νίρμπουργκρινγκ, Πορτιμάο, Ίμολα, Κωνσταντινούπολη) προστέθηκαν στο αναθεωρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Έτσι, αποτελεί… πρόκληση για τους ανθρώπους της Φόρμουλα Ένα να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί κανονικά το φετινό πρωτάθλημα, κάτι που έδειξαν ότι έχουν τις ικανότητες να καταφέρουν, διοργανώνοντας τα περυσινά γκραν πρι στη δική τους «φούσκα». Πάντως, υπήρξαν πέρυσι και… απώλειες μεταξύ των οδηγών, λόγω κορονοϊού, καθώς οι Σέρχιο Πέρες (στα γκραν πρι Βρετανίας και 70ής επετείου) και Λιούις Χάμιλτον (στο γκραν πρι του Σακχίρ) απουσίασαν συνολικά από τρεις αγώνες, ενώ ο Λανς Στρολ βρέθηκε θετικός μετά το γκραν πρι του Αϊφελ στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.