Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία

Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία

Προς κυβέρνηση μειοψηφίας, αντί εκλογών – ο ρόλος των Σοσιαλιστών.

Μέσω των Σοσιαλιστών ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του αντίπαλου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει ενόψει της νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Μαριάνο Ραχόι.

Σε αυτή επικράτησε η γραμμή της αποχής στην ψήφο εμπιστοσύνης, απόφαση που λύνει τα χέρια στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Η ομοσπονδιακή επιτροπή ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής με 139 «υπέρ» έναντι 96 «κατά» την επιλογή της αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην επικείμενη ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή.

Η απόφαση αυτή έφερε αναστάτωση στις τάξεις των Σοσιαλιστών, ενώ ήδη το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας (PSC) βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με το κόμμα, εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή του στην αποχή, ώστε ο Ραχόι να γίνει τελικά πρωθυπουργός.

Η αποχή του PSOE ήταν και ο μόνος τρόπος να μην γίνουν οι τρίτες εκλογές, περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ο χρόνος για την προκήρυξη εκλογών δεν είχε σταματήσει να μετρά αντίστροφα, καθώς αν δεν βρισκόταν λύση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η Βουλή θα διαλυόταν.

Η λογική αυτής της απόφασης είναι ότι αν η χώρα πήγαινε σε τρίτες εκλογές, οι Σοσιαλιστές θα έπαιρναν και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, και οι παλαιότεροι του κόμματος φοβόταν τη τρίτη θέση πίσω από τους Podemos. Στρατηγική με την οποία δεν συμφωνούσε ο Πέδρο Σάντσεθ, χάνοντας και τα ηνία του κόμματος.

Το βράδυ του Σαββάτου μερίδα οπαδών του PSOE συγκεντρώθηκε υπό βροχή στα γραφεία του κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Λαϊκού Κόμματος και υπενθυμίζοντας τη φράση του Πέδρο Σάντσεθ «το ‘όχι’ σημαίνει ‘όχι’»…

Όπως αναφέρει το in.gr, o βασιλιάς Φίλιππος Στ’ θα έχει νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς από τη Δευτέρα με πιθανότερο πλέον σενάριο να δώσει και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Εκείνος θα παρουσιαστεί στην Βουλή, «ξεπαγώνοντας» τη συμφωνία με τους Ciudadanos, η οποία άθροισε 170 έδρες (επί συνόλου 350). Με το PSOE να ψηφίζει αποχή, ο Ραχόι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην β’ ψηφοφορία, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία.