Άνοδος για το πετρέλαιο, νευρικότητα για τα χρηματιστήρια μετά την επίθεση

Άνοδος για το πετρέλαιο, νευρικότητα για τα χρηματιστήρια μετά την επίθεση

Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τα αεροπορικά χτυπήματα της Γαλλίας στη Συρία.

Ανοδικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς η Γαλλία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, με τους αναλυτές, ωστόσο, να υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις στα εμπορεύματα αναμένεται να διατηρηθούν καθώς η υπερβάλλουσα προσφορά επηρεάζει αρνητικά τις τιμές.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνταν στα 40,87 δολάρια το βαρέλι στις 09:44 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας άνοδο 13 σεντς σε σχέση με την τελευταία τιμή κλείσιματός τους. Το πετρέλαιο μπρεντ κινούνταν στα 44,64 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 17 σεντς.
«Η Γαλλία άρχισε να ενισχύει τη συνδρομή της κατά του ISIS στη Συρία. Αυτό οδήγησε σε μικρή μόνο άνοδο τις τιμές, αποτρέποντας τη διατήρηση της πτωτικής δυναμικής», σχολίασε ο Ντανιελ Ανγκ από την εταιρία Phillip Futures στη Σιγκαπούρη.

Γενικά, πάντως, οι αγορές πετρελαίου φαίνεται να ανησυχούν με τα θεμελιώδη και οι περισσότεροι αναλυτές είπαν ότι θα διατηρηθούν οι πιέσεις στις τιμές πετρελαίου λόγω των αυξημένων αποθεμάτων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% από τον περσινό Ιούνιο καθώς η υψηλή παραγωγή και τα αποθέματα συνέπεσαν με την οικονομική επιβράδυνση στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα αλλά επίσης και στην Ιαπωνία, που επέστρεψε στην ύφεση το τρίτο τρίμηνο.

Οι επενδυτές αντιδρούν στο τρομοκρατικό χτύπημα
Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, ενώ το ευρώ υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Αυξάνεται η ζήτηση για τα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται πιο ασφαλή, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,8%, αλλά πριν από λίγο είχε περιορίσει στο 0,2% τις ζημιές, αφού είχε περάσει για λίγο και σε θετικό έδαφος. Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2%, λόγω ανησυχιών ότι η βία στο Παρίσι θα πλήξει το εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωναν απώλειες, στις οποίες συνέβαλαν κυρίως οι κινεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ και οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σημειώνουν πτώση, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει απώλειες 0,2%.

Ο Stoxx 600 άνοιξε με πτώση, κυρίως λόγω των απωλειών που είχαν τουριστικές εταιρείες και εταιρείες λιανικών πωλήσεων. Ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor άνοιξε με απώλειες 7%, η Aeroports de Paris και η Air France υποχωρούσαν σχεδόν 5% και το Eurotunnel κατά 4,5%. Οι εταιρείες πολυτελών ειδών Hermes, LVMH και Kering σημείωναν πτώση περίπου 3%. Ο δείκτης MSCI για τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού σημείωνε πτώση 1,1% και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei μειώθηκε 0,9% μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,8% στο τρίτο τρίμηνο, που ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

Το ευρώ υποχώρησε προς χαμηλό επίπεδο εξαμήνου έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,0737 δολάρια. Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, ενισχύθηκε κατά 0,2% στη αγορά συναλλάγματος του Χονγκ Κονγκ. Οι υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρότειναν την ένταξη του γιουάν σε ένα καλάθι αποθεματικών νομισμάτων, μία κίνηση που θα απέφερε επενδύσεις 1 τρις. δολαρίων σε κινεζικά στοιχεία ενεργητικού την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα Standard Chartered.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,55% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,25%. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,1% στα 1,095,53 δολάρια ανά ουγγιά.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 651, 91 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,11%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,34%.