Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη

Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη

Οι ανακοινώσεις για έξοδο από την ύφεση συνοδεύτηκαν από μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών των Ευρωπαίων τον Ιούλιο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην 17μελή ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, εν μέσω των ενδείξεων ότι η οικονομία της βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης έπειτα από μια παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε -15,5 μονάδες αυτόν τον μήνα από -17,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα έφθανε στις -16,5 μονάδες.

Στην 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στο -12,8 από -14,8 τον Ιούλιο, όπως ανέφερε η Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη: Nielsen: Ο Έλληνας θέλει το δώρο του!

Η δημοσίευση των πιο πρόσφατων στοιχείων σχετικά με την καταναλωτική πίστη σημειώθηκε μετά τις επίσημες δηλώσεις για «έξοδο της ευρωζώνης από την 18μηνη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο».Έκτοτε έχουν δοθεί στην δημοσιότητα ενδείξεις που καταδεικνύουν πως η οικονομία της ευρωζώνης ανακτά ορμή. Το ακαθάριστο προϊόν της ευρωζώνης πιθανόν μεγεθύνθηκε ταχύτερα του αναμενομένου αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της εταιρείας Markit.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη δόθηκαν στην δημοσιότητα μία εβδομάδα πριν από τον δείκτη του οικονομικού κλίματος, που αναλυτές αναμένουν ότι επίσης θα σημειώσει άνοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ