Αντίποινα της Τουρκίας μέσω της συμφωνίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Αντίποινα της Τουρκίας μέσω της συμφωνίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό
epa05845817 A man carrying Turkish flags walks past a Turkish armed riot policeman in front of the Dutch Consulate in Istanbul, Turkey, 13 March 2017. Turkish Family Minister Fatma Betul Sayan Kaya was barred by Dutch police from entering the Turkish consulate in Rotterdam on 11 March, after the Dutch government had denied landing rights to Turkish Foreign Minister Cavusoglu who planned a speech at the consul's residence in Rotterdam. The incidents have led to a diplomatic row between the two countries, and protests by Turkish citizens in the Netherlands as well as in Turkey. EPA/SEDAT SUNA

Η κατάσταση που ξεκίνησε από την Ολλανδία, δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.

Η Μέρκελ απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς του Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε ως κατηγορηματικά απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ολλανδία αποκαλώντας την «ναζιστικό κατάλοιπο», μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών, ενώ επισήμανε ότι τα σχόλια που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν είναι άστοχα.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τους Ολλανδούς «κατάλοιπο των ναζί, φασίστες» το Σάββατο, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί εκεί.

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με Εθνικοσιαλισμό όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο» επισήμανε η Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταδικάσει τις συγκρίσεις με τους ναζί στις οποίες ο ίδιος είχε προβεί καταφερόμενος εναντίον της Γερμανίας την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αυτή η απόρριψη ισχύει επίσης για τους συμμάχους μας, όπως τους Ολλανδούς. Αυτές οι συγκρίσεις είναι απόλυτα άστοχες. Ευτελίζουν την οδύνη (των θυμάτων). Ειδικά στην Ολλανδία, που βίωσε τόσο μεγάλο πόνο εξαιτίας του Εθνικοσοσιαλισμού, είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η Ολλανδία μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξή κι αλληλεγγύη μου σε αυτό το θέμα».