Απαγόρευση συναθροίσεων και ένταση στη Βουλή

Απαγόρευση συναθροίσεων και ένταση στη Βουλή

Επισκιάζεται η 39η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σήμερα, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Αφορμή αποτέλεσε η εξαγγελία της Χρυσής Αυγής για συγκέντρωση στην πλατεία Αττικής στις 6 το απόγευμα με σκοπό τη διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες. Η απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, επικαλείται τις διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν την απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ ήρθε να προστεθεί στις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηνών, Γιώργου Καμίνη, ότι δεν θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη άδεια για τη δημόσια διανομή τροφίμων και ρούχων, αλλά και τους φόβους για ενδεχόμενες συμπλοκές με εκπροσώπους του αντι-φασιστικού χώρου που είχαν εξαγγείλει την πρόθεσή τους να σταματήσουν τη συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ ανεφέρεται πως «με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπονται, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, σήμερα από 12.00 ώρα έως και την 24.00 ώρα, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς Αχαρνών-Ιουλιανού-Φιλαδέλφειας-Δομοκού-Νέστορος-Κωνσταντινουπόλεως-Αγίου Μελετίου-Αχαρνών».

Η Χρυσή Αυγή, με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως δεν θα κάνει πίσω και θα μεταφέρει το χώρο διανομής των τροφίμων στα κεντρικά της γραφεία στο σταθμό Λαρίσσης.

Διαβάστε: Δεν ιδρώνει το αυτί του Γ. Στουρνάρα

Η εξαγγελία της απαγόρευσης της συγκέντρωσης προκάλεσε και «θερμό επεισόδιο» στη Βουλή, καθώς η βουλευτής της της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, λέγοντας «Ελάτε λοιπόν κύριε Δένδια να μας συλλάβετε», και κατηγορώντας τον κ. Δένδια και τη ΓΑΔΑ για «ρατσιστική» αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές επισημάνσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Δραγασάκη, για αναφορές της Χρυσής Αυγής που παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα, η βουλευτής, του επιτέθηκε σε προσωπικό επίπεδο με ιταμές αναφορές για την κόρη του.

Τον κάλεσε, επίσης, να ανατρέξει στους νεκρούς της Marfin και στις ανακοινώσεις που βγήκαν «από τα συντρόφια του υπέρ των Αλβανών εγκληματιών για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ποιος υπονομεύει το Σύνταγμα και τους νόμους της πατρίδας μας. Δεν έχουμε προσωπικά με τον κ. Δραγασάκη είναι η πολιτική η αντιπαράθεση αλλά μην μας πουλάει πνεύμα και από πάνω».

Οι προσβλητικές αναφορές της κ. Ζαρούλια διεκόπησαν από τον προεδρεύοντα Ιωάννη Καλαντζή, που σε έντονο ύφος απάντησε: «Είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα και να αναφέρεστε σε παιδιά; Για τον κύριο Δραγασάκη πείτε ότι θέλετε. Είστε και εσείς μάνα. Όχι αναφορές σε παιδιά».

Το σημερινό επεισόδιο έρχεται σε συνέχεια μιας κλιμακούμενης φραστικής επιθετικής τακτικής από τη Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις της Βουλής και μετά τις επισημάνσεις του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ότι δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά υβριστικά σχόλια που διασύρουν το Σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ