Απαισιόδοξος για την ουκρανική κρίση ο Πέτρο Ποροσένκο

Απαισιόδοξος για την ουκρανική κρίση ο Πέτρο Ποροσένκο

Άκαρπες φαίνεται πως ήταν οι σημερινές συνομιλίες του Ουκρανού προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά τις διευρυμένες συνομιλίες σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μάλλον δεν βλέπει «φως στο τούνελ» της ουκρανικής κρίσης. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Πέτρο Ποροσένκο μιλώντας στον καγκελάριο της Αυστρίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

«Δυστυχώς δεν είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε ο Ποροσένκο στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Νωρίτερα ο Ποροσένκο είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της ΕΕ για συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό μιας διένεξης για το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Μέχρι τώρα δεν μπορώ να δω κάποια σημαντική πρόοδο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της έπειτα απ’ αυτή την πρώτη συνάντηση.

Λίγο αργότερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν ξανά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο για να αναζητήσουν τρόπους για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι τέσσερις ηγέτες, μαζί με συνεργάτες τους, συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Μιλάνου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών της ΕΕ και της Ασίας.

Επί του πεδίου στην Ουκρανία η εκεχειρία κάθε άλλο παρά τηρείται. Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή του Ντονέτσκ και άλλοι ένδεκα φέρονται αγνοούμενοι στην περιοχή του Λουχάνσκ. «Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο τρεις επιθέσεις από τους αντάρτες», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο προσθέτοντας πως τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν στο κέντρο του Ντονέτσκ πυρά πυροβολικού προερχόμενα από τον τομέα του αεροδρομίου, όπου εδώ και τρεις ημέρες οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί.

Στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, αγνοείται η τύχη 11 ουκρανών στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν σε ενέδρα. Οι στρατιώτες αυτοί ανήκαν σε ένα τάγμα που κατευθυνόταν προς ένα οδόφραγμα κοντά στο χωριό Σμιλέ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ στο Κίεβο. Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον τόπο της ενέδρας βρέθηκαν καμένα ουκρανικά τεθωρακισμένα.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ και Πούτιν έχουν σοβαρές διαφωνίες για την Ουκρανία