Από βομβιστής, rock star…

Από βομβιστής, rock star…

Το επίμαχο εξώφυλλο του «βομβιστή της Βοστόνης» διπλασίασε τις πωλήσεις του «Rolling Stone».

 

Το αμφιλεγόμενο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone  με τη φωτογραφία του φερόμενου ως βομβιστή της Βοστόνης Τζόχαρ Τσαρνάεφ στο εξώφυλλο ως άλλου «rock star», πούλησε πολυάριθμα φύλλα, παρά το μποϋκοτάρισμα από κάποιες αλυσίδες καταστημάτων.

Το περιοδικό πούλησε 13.232 αντίτυπα από την 19η Ιουνίου, ημέρα κυκλοφορίας του, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε από 1.420 καταστήματα πώλησης η εταιρεία μέτρησης πωλήσεων MagNet. Σύμφωνα με το CNN Money, αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τις διπλάσιες πωλήσεις που είχε το Rolling Stone  κατά μέσο όρο το 2012.

Το εξώφυλλο με τη φωτογραφία του Τσαρνάεφ και τον τίτλο «Ο Βομβιστής: Πώς ένας δημοφιλής και πολλά υποσχόμενος φοιτητής εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά του, έπεσε στα δίχτυα του ριζοσπαστικού Ισλάμ και έγινε ένα τέρας» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και το περιοδικό κατηγορήθηκε για έλλειψη ευαισθησίας προς τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων.

Κριτική ασκήθηκε στο περιοδικό και για την επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας, που απεικονίζει έναν αναμαλλιασμένο και αδύνατο Τσαρνάεφ, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι παρουσιάζεται έτσι μία εξιδανικευμένη, «ροκ»εικόνα του.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης την 15η Απριλίου στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Στο ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, σκοτώθηκε ο αποκαλούμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων, Τάμερλαν Τσαρνάεφ και ένας αστυνομικός.

Οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης CVS, Walgreens, 7-Eleven και Stop & Shop συγκαταλέγονται σε αυτές που ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο να πουλήσουν το εν λόγω τεύχος σε πελάτες.

Το Rolling Stone  υπεραμύνθηκε της απόφασής του να βάλει τον Τσαρνάεφ στο εξώφυλλο, λέγοντας ότι το θέμα «συμβαδίζει με τις παραδόσεις της δημοσιογραφίας και τη μακρόχρονη δέσμευση του Rolling Stone  για σοβαρή και στοχαστική κάλυψη των πιο σημαντικών πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων της εποχής μας».