Οι ΗΠΑ φεύγουν και η Κίνα… έρχεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Οι ΗΠΑ φεύγουν και η Κίνα… έρχεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
epa07463417 French President Emmanuel Macron (R) and Chinese President Xi Jinping toast each other during a state dinner at the Elysee Palace in Paris, on March 25, 2019, as part of a Chinese state visit to France. The Chinese president is on a three-day state visit to France where he is expected to sign a series of bilateral and economic deals on energy, the food industry, transport and other sectors. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επίσημη αποχωρήσή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Κίνας θα υπογράψουν συμφωνία ενίσχυσής της.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν αύριο, Τετάρτη, συμφωνία στις διατυπώσεις της οποίας συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη», δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στη γαλλική προεδρία υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Εκφράζει «τη λύπη της»

Η συμφωνία Μακρόν-Σι θα υπογραφεί δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων ώστε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού, κάνοντας το πρώτο βήμα στην επίσημη διαδικασία διάρκειας ενός έτους για την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από το διεθνές αυτό πλαίσιο πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σαγκάη, όπου συνοδεύει τον Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας εξέφρασε τη «λύπη» του Ελιζέ για την κίνηση αυτή των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τραμπ εντάσσεται κατ’ αυτόν σε ευρύτερο πακέτο μέτρων για να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι περιορισμοί στην αμερικανική βιομηχανία, αλλά σημειώνεται την ώρα που επιστήμονες και πολλές κυβερνήσεις τονίζουν πως επείγει η εφαρμογή των αποφάσεων του Παρισιού για να αποφευχθούν για το ανθρώπινο είδος οι χειρότερες συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Απαραίτητη η γαλλοκινεζική συνεργασία

«Λυπούμαστε» για την επισημοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης, που «κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη γαλλοκινεζική συνεργασία για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», τόνισε ο γάλλος αξιωματούχος.

«Το κείμενο που θα υπογραφεί αύριο περιλαμβάνει παράγραφο η οποία αναφέρει ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αναστρέψιμη», συμπλήρωσε.

Μακρόν και Σι θα έχουν αύριο επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο. Ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, στη Σαγκάη, όπου συμμετέχει σε μεγάλη εμπορική έκθεση, στην οποία ο κινέζος ομόλογός του πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία.