Απορρίπτει το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για το χρέος ο Λευκός Οίκος

Απορρίπτει το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για το χρέος ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος Ομπάμα συναντάται με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στην Βουλή.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε σήμερα το νέο σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων για μια αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, παρομοιάζοντάς το με αξίωση για καταβολή «λύτρων» και χαρακτηρίζοντάς το μια απόπειρα για να ικανοποιηθεί η μικρή ομάδα των συντηρητικών του Tea Party.

«Ο πρόεδρος έχει πει και επαναλάβει ότι τα μέλη του Κογκρέσου δεν πρέπει να αξιώνουν λύτρα για να εκπληρώνουν τις βασικές τους ευθύνες που είναι η ψήφιση ενός προϋπολογισμού και η εξόφληση των χρεών του έθνους», σημείωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Έιμι Μπρόντεϊτζ.

Διαβάστε ακόμη: Επί ποδός οι τράπεζες για κάθε ενδεχόμενο στις ΗΠΑ

«Δυστυχώς, αυτό είναι που κάνει η τελευταία αυτή πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής σε μια κομματική απόπειρα που αποσκοπεί στην ικανοποίηση μιας μικρής ομάδας Ρεπουμπλικάνων του Tea Party, η οποία επέβαλε και εν πρώτοις το κλείσιμο μέρους των υπηρεσιών της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια.

Καθώς εξαντλείται ο χρόνος ως την Πέμπτη για την αποτροπή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε αυτό που επεξεργάζεται η Γερουσία, το οποίο επηρεάζει την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας του προέδρου Ομπάμα.

Διαβάστε ακόμη: Η 17η Οκτωβρίου που στοιχειώνει τις ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία καταβάλλουν μια προσπάθεια με καλή πίστη για τον τερματισμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου και «έχει έρθει η ώρα να κάνει το ίδιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων», κατέληξε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο με την ηγέτιδα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και άλλα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, όμως «επί του παρόντος είμαστε μακριά από μια συμφωνία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters