Απόρρητο έγγραφο: Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα 16 νησιών

Απόρρητο έγγραφο: Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα 16 νησιών

Κλιμακώνει την επιθετική της πολιτική η Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα επιδεινώνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Στο φως φέρνει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» απόρρητο έγγραφο 17 σημείων το κατέθεσε η Τουρκία στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο έγγραφο περιλαμβάνονται άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς δεν πρόκειται για μια άσκηση της Συμμαχίας, αλλά για μια ανοικτή επίσημη, διεθνή πραγματική επιχείρηση, έστω και αν δεν είναι πολεμική.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητεί να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητεί από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα που θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική, όσο και παράλογη, από πολιτική και νομική άποψη, κίνηση και επισημοποιείται στο έγγραφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει με τα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα όπως Ίμια και Καρντάκ και θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία.

Όπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».

Επίσης η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.