Αργεντινή: Η κυβέρνηση Μιλέι διαλύει το Υπουργείο Προστασίας Κατά της Έμφυλης Βίας

Αργεντινή: Η κυβέρνηση Μιλέι διαλύει το Υπουργείο Προστασίας Κατά της Έμφυλης Βίας
Argentine presidential candidate for the La Libertad Avanza alliance Javier Milei speaks to supporters after winning the presidential election runoff at his party headquarters in Buenos Aires on November 19, 2023. Libertarian outsider Javier Milei pulled off a massive upset Sunday with a resounding win in Argentina's presidential election, a stinging rebuke of the traditional parties that have overseen decades of economic decline. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) Photo: AFP
Επικαλούμενη λόγους μείωσης του κράτους και εξάλειψης πολιτικών οργανώσεων...

Η κυβέρνηση της Αργεντινής, υπό τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, αποφάσισε να διαλύσει το Υπουργείο Γυναικών και τον τομέα προστασίας κατά της έμφυλης βίας, μετατρέποντάς το σε υφυπουργείο που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του μεγέθους του κράτους και της εξάλειψης πολιτικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Γυναικών χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτικούς σκοπούς και ότι δεν συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας και των γυναικοκτονιών, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 245 ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, εντόπισε αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και επικαλέστηκε την ανάγκη μείωσης των εξόδων συντήρησης και των μισθών των υπαλλήλων.

Το κλείσιμο του τομέα προστασίας είχε προβλεφθεί από την επικεφαλής του τμήματος, Claudia Barcia, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της. Πηγές από τη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν ότι πρόκειται για αναδιάρθρωση με στόχο τη βελτιστοποίηση των πόρων, σύμφωνα με το EFE.

Από το 2014, το Εθνικό Μητρώο Γυναικοκτονιών της Αργεντινής έχει καταγράψει κατά μέσο όρο 245 δολοφονίες ετησίως, με 127 περιπτώσεις σεξιστικής βίας να έχουν καταγραφεί μόνο φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: