Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ

REUTERS

Στην Ολομέλεια παραπέμπεται το ζήτημα του «έκτακτου» ειδικού τέλους για οριστική κρίση.

Συνέχεια στη δικαστική διαμάχη σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έδωσε σήμερα το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έκρινε πως το πρώτο «χαράτσι» είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Το Δ’ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ΄ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του «χαρατσιού» και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου το ζήτημα αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Διαβάστε ακόμη: To ΥΠΟΙΚ διαψεύδει κατασχέσεις για απλήρωτο χαράτσι

Ειδικότερα, οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι το «χαράτσι» επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιβαρύνσεις που θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια καιτο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: Όχι σε νέα παράταση στο χαράτσι