Άρωμα πρόωρων εκλογών στη Βρετανία μετά τις βολές της δικαιοσύνης

Άρωμα πρόωρων εκλογών στη Βρετανία μετά τις βολές της δικαιοσύνης
epa05615605 Lead claimant in the Article 50 case, Gina Miller (C), gives a statement outside of the High Court after a decision ruling in her landmark lawsuit in London, Britain, 03 November 2016. In a major blow for Britain's government, the High Court has ruled that the prime minister can't trigger the UK's exit from the European Union without approval from Parliament. EPA/HANNAH MCKAY

Η απόφαση των δικαστών για το Brexit και την ψηφοφορία από τη βουλή εξακολουθεί να απασχολεί τη χώρα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας ζήτησε σεβασμό του θεσμού της δικαιοσύνης μετά τις επιθέσεις στόχος των οποίων έγινε το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου και η απόφασή του να δώσει στο κοινοβούλιο δικαίωμα ψήφου επί της διαδικασίας του Brexit.

Οι τρεις δικαστές κατάφεραν την Πέμπτη ηχηρό πλήγμα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποφαινόμενοι ότι οι βουλευτές να πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή ορισμένων πολύ ένθερμων υποστηρικτών του Brexit, που ανησυχούν για τις περιπλοκές που είναι πιθανόν να σημάνει η απόφαση αυτή στην διαδικασία του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, αλλά και μερίδας του Τύπου, όπως η ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Daily Mail, η οποία έφθασε μέχρι του σημείου να παρουσιάσει τους τρεις δικαστές ως «εχθρούς του λαού».

Μπροστά στη βιαιότητα των επιθέσεων, πολλοί πολιτικοί ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

«Είναι καιρός να βάλουμε τα όρια, είναι καιρός να πούμε “όχι εξ ονόματός μου” », δήλωσε η πρώην υπουργός των Τόρις Ανα Σάουμπρι στον Guardian.

Ο δικηγορικός σύλλογος της Αγγλίας και της Ουαλίας καταδίκασε επίσης σήμερα τις «σοβαρές και αδικαιολόγητες» επιθέσεις κατά των δικαστών και εξέφρασε λύπη για την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από την υπουργό Δικαιοσύνης Λιζ Τρας.

Λίγη ώρα αργότερα, οι υπηρεσίες της εξέδωσαν ανακοίνωση: χωρίς να καταγγέλλει απευθείας τις επιθέσεις, η υπουργός υπερασπίζεται τον θεσμό της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «η ανεξαρτησία της είναι το θεμέλιο» του κράτους δικαίου.

Πρόωρες εκλογές;

«Μαχητική» η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου του Λονδίνου και η Τερέζα Μέι επέμεινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών της συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ότι το χρονοδιάγραμμα για την επίκληση του Αρθρου 50 της Συνθήκης Της Λισαβόνας μέχρι το τέλος Μαρτίου παραμένει «αμετάβλητο».

Ομως, εάν η απόφαση του Ανωτέερου Δικαστηρίου επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, η κοινοβουλευτική διαδικασία που θα παρεμβληθεί κινδυνεύει να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit και να βαρύνει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, ο βουλευτής των Τόρις Στίβεν Φίλιπς, υποστηρικτής της συμμετοχής του Κοινοβουλίου στη διαδικασία του Brexit, ανακοίνωσε την παραίτησή του επικαλούμενος «αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση».

Η παραίτηση αυτή, σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η Telegraph «θέτει την Τερέζα Μέι απέναντι σε ένα πολιτικό πρόβλημα που προστίθεται στην συνταγματική κρίση που κληρονόμησε» αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία μετά το πραξικόπημα της 23ης Ιουνίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επανεμφανίσθηκε κατά το τελευταίο 48ωρο, μία υπόθεση που πλέον συζητείται ανοικτά στους κόλπους της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Telegraph.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μία πλειοψηφία υπέρ του Brexit στη χώρα και μία πλειοψηφία υπέρ του Bremain στο Κοινοβούλιο», δήλωσε μέλος της κυβέρνησης στην εφημερίδα χωρίς να κατονομασθεί.

Με δεδομένη την απόφαση του Δικαστηρίου και την πιθανότητα να μην κερδίσουμε την έφεση, είμαι ανοικτός στην ιδέα των πρόωρων εκλογών», που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου επισημαίνει «την ανάγκη για την πρωθυπουργό να παρουσιάσει χωρίς καθυστερήσεις» ενώπιον του Κοινοβουλίου τη στρατηγική της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αντίδραση από Μέι και Κόρμπιν, δύο μέρες μετά

Το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να αποδεχθεί ότι η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για αποχώρηση από την ΕΕ ήταν νόμιμη και πρέπει να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, τόνισε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διεμήνυσε ότι θα προσπαθήσει να εμποδίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Μέι δηλώνει βέβαιη για την ανατροπή της απόφασης του Ανώτερου Δικαστηρίου και χθες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών της συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε ότι το χρονοδιάγραμμα για την επίκληση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι το τέλος Μαρτίου παραμένει «αμετάβλητο».

Η κυβέρνηση που έχει προβεί σε λίγες αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια της για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ενωση, υποστηρίζει ότι μια λεπτομερής παρουσίαση της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης στο κοινοβουλίο θα την φέρει σε μειονεκτική θέση στις συζητήσεις με την ΕΕ.

«Ενώ άλλοι επιδιώκουν να δέσουν τα διαπραγματευτικά μας χέρια, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού», τόνισε η Μέι με ανακοίνωση της πριν την αναχώρηση της για την Ινδία.

«Ήταν τα μέλη του κοινοβουλίου που αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να θέσουν την απόφαση στον βρετανικό λαό. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Ήταν νόμιμο. Οι βουλευτές και όσοι λυπούνται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να αποδεχτούν ότι ο λαός αποφάσισε».

«Χρειάζεται να στρέψουμε τις σκέψεις μας στο πως θα επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την χώρα μας», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της διαπραγματευτικής μας στρατηγικής και να μην ανοίξουμε όλα μας τα χαρτιά. Αυτό δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και δεν θα μας βοηθήσει να πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία για την Βρετανία», υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός .

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Sunday Mirror ότι «το ελάχιστο όριο για το Brexit» είναι η παροχή εγγυήσεων για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τους εξαγωγείς, η διαρκής προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές και για το περιβάλλον και οι δεσμεύσεις ότι η Βρετανία θα αναπληρώσει την οποιαδήποτε απώλεια από τα επενδυτικά κεφάλαια της ΕΕ.

«Δεν αμφισβητούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν ζητάμε την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Κόρμπιν στην κυριακάτικη έκδοση της Mirror. «Ζητάμε πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης για την βρετανική βιομηχανία», επισήμανε.

Παράλληλα δήλωσε έτοιμος απέναντι στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν τις προγραμματισμένες για το 2020 βουλευτικές εκλογές.

«Εάν η κυβέρνηση ζητήσει εκλογές, είμαστε έτοιμοι για αυτές», τόνισε. «Έχουμε τα μέλη, την οργάνωση και τον ενθουσιασμό. Η πρόκληση είναι ευπρόσδεκτη».