Άρωμα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία με ανησυχία για τον προϋπολογισμό

Άρωμα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία με ανησυχία για τον προϋπολογισμό
Photo: pixabay.com
O Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στην θέση του, για την διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας συναντά σε λίγο τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι, για να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Ιταλός πρόεδρος θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Τα κόμματα στο μεταξύ ετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία και οι βουλευτικές εκλογές είναι πιθανό να οριστούν για τις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. «Οραματίζομαι την δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού κόμματος, με την συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα και όλων των δυνάμεων που ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες», δήλωσε πριν από λίγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σήμερα, όμως, εγκατέλειψαν την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δυο γνωστά στελέχη της: πρόκειται για τους υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα και για την υπουργό Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι, οι οποίοι διαφώνησαν με την χθεσινή στάση του «Καβαλιέρε» και την απόφαση να μην παρασχεθεί πλήρης υποστήριξη στον Μάριο Ντράγκι.