Άσαντ: «Βαρέλι με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί η Μ. Ανατολή»

Άσαντ: «Βαρέλι με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί η Μ. Ανατολή»

Απειλές του Σύρου προέδρου εναντίον Γαλλίας και ΗΠΑ για αντίποινα.

Με απειλές απαντάει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στις αιτιάσεις ΗΠΑ και Γαλλίας για τη χρήση χημικών όπλων, αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνουν και «βλέπει» ακόμα και περιφερειακό πόλεμο σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Le Figaro αναφέρει σχετικά: «Η Μέση Ανατολή είναι ένα βαρέλι με μπαρούτι και σήμερα η φωτιά το πλησιάζει. Όλοι θα χάσουν τον έλεγχο όταν εκραγεί το βαρέλι αυτό με το μπαρούτι. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα ξεχυθούν. Ο κίνδυνος για έναν περιφερειακό πόλεμο υπάρχει».

Ακόμα αρνείται ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα και προειδοποιεί πως οποιαδήποτε γαλλική στρατιωτική επέμβαση κατά της κυβέρνησής του θα έχει αρνητικές συνέπειες για το Παρίσι.
«Εκείνοι που διατυπώνουν κατηγορίες θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία. Έχουμε προκαλέσει τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταθέσουν έστω και ένα μοναδικό ψήγμα απόδειξης. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ αποδείχθηκαν ανίκανοι να το πράξουν», δήλωσε ο Άσαντ.

«Οποιοσδήποτε συνεισφέρει στην οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση των τρομοκρατών (σ.σ. η Δαμασκός αποκαλεί τους αντιπολιτευόμενους και τους αντάρτες συλλήβδην “τρομοκράτες”) είναι εχθρός του συριακού λαού. Εάν οι πολιτικές του γαλλικού κράτους είναι εχθρικές έναντι του συριακού λαού, τότε το κράτος αυτό θα γίνει εχθρός τους», πρόσθεσε. «Θα υπάρξουν συνέπειες, φυσικά αρνητικές, για τα γαλλικά συμφέροντα», επισήμανε στην συνέντευξή του ο Άσαντ.

Τελικά θα ακολουθήσει ο Ολάντ στα «χνάρια» του Κάμερον;

«Οι γάλλοι βουλευτές θα συζητήσουν αλλά δεν θα ψηφίσουν»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία μετά τη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στο γαλλικό κοινοβούλιο για το θέμα της Συρίας, όπως ζητούσε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, ώστε το Παρίσι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα.

«Την Τετάρτη θα γίνει μια συζήτηση χωρίς ψηφοφορία διότι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα συγκροτηθεί ένας (διεθνής) συνασπισμός», είπε ο Ερό.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «συνεχίζει το έργο το», ώστε να συγκροτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» αυτός ο συνασπισμός και να «τιμωρηθεί» η Δαμασκός για τη χρήση χημικών όπλων. «Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός επιμένοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δράσει μόνη της αλλά «είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ με μια αποτελεσματική και σθεναρή απάντηση».

Διαβάστε ακόμη: Σάλος στη Μεγάλη Βρετανία