Όλες οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές
ÅêäÞëùóç óôçí ÔñÜðåæá ôçò ÅëëÜäïò ãéá ôçí ðáñïõóßáóç ôùí ôñáðåæïãñáììáôßùí Åõñþ êáé ôçò «Åêóôñáôåßáò ÅíçìÝñùóÞò Åõñþ 2002», óôï êåíôñéêü êáôÜóôçìá ôçò ôñÜðåæáò. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά, «πλαφόν» στις εισφορές υγείας και τριπλές επιλογές σε επικούριση και εφάπαξ είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αυξήσεις στην κατώτατη εισφορά, «πλαφόν» στις εισφορές υγείας και τριπλές επιλογές σε επικούριση και εφάπαξ είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα προβλέπονται 13 αλλαγές στις εισφορές 1,44 εκατ. ασφαλισμένων μη μισθωτών, όχι μόνο για κύρια σύνταξη αλλά και για την υγεία, την πρόνοια και την επικούριση.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στην πράξη εισάγεται ένα νέο, τελείως διαφορετικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με 6+1 επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, κατώτερη εισφορά στα 210 και ανώτερη στα 566 ευρώ το μήνα, ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριοποίησής τους με την εισφορά να ορίζεται στα 126 ευρώ, αλλά και σταθερό ύψος ασφαλίστρων υγείας στα 66 ευρώ, όπως αναφέρει το capital.gr

Τα 6 επίπεδα εισφορών: Το κατώτατο επίπεδο εισφορών κύριας σύνταξης καθορίζεται στα 155 ευρώ, ύψος που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οδηγεί μετά από 30 έτη ασφάλισης, σε σύνταξη της τάξης των 588,37 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και συνυπολογίζοντας την εθνική σύνταξη. Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 75,92%

Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται έως και το 6ο επίπεδο, έτσι ώστε το ύψος της εισφοράς για κύρια σύνταξη να καθορίζεται ως εξής:

  • 1ο επίπεδο (κατώτατο) 155 ευρώ το μήνα
  • 2ο επίπεδο 186 ευρώ
  • 3ο επίπεδο 236 ευρώ
  • 4ο επίπεδο 297 ευρώ
  • 5ο επίπεδο 369 ευρώ
  • 6ο επίπεδο 500 ευρώ το μήνα

Το ύψος εισφοράς στο 6ο επίπεδο (ανώτατο) αντιστοιχεί στο ύψος της μέγιστης εισφοράς που θα καταβάλλει ο εργαζόμενος μισθωτός για κύρια σύνταξη, όταν ο κατώτατος μισθός ανέλθει στα 750 ευρώ, ήτοι με μηνιαίο μισθό 7.500 ευρώ (750 Χ 10 Χ 6,67% = 500,25 ευρώ).

Οι εισφορές υγείας ξεκινούν από 55 ευρώ και από το 2ο επίπεδο και μετά παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ το μήνα, με στόχο να υπάρξει κίνητρο επιλογής υψηλότερων εισφορών, όπως αναφέρει το capital.gr.

  • 1ο επίπεδο 55 ευρώ (50 ευρώ εισφορές για παροχές υγείας σε είδος + 5 ευρώ σε χρήμα)
  • 2ο έως και 6ο επίπεδο 66 ευρώ (60 για παροχές σε είδος και 6 ευρώ για παροχές σε χρήμα)

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα, όπου για ίδιες παροχές – υπηρεσίες υγείας, οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν πλέον, ίδιες εισφορές. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως η επιλογή υψηλότερου επιπέδου εισφορών από τον μη μισθωτό, οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερη σύνταξη.

Τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020 διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1ο επίπεδο 210 ευρώ
  • 2ο επίπεδο 252 ευρώ
  • 3ο επίπεδο 302 ευρώ
  • 4ο επίπεδο 363 ευρώ
  • 5ο επίπεδο 435 ευρώ
  • 6ο επίπεδο 566 ευρώ το μήνα

Για όλους τους νέους ασφαλισμένους (και όχι μόνο για τους επιστήμονες) θεσπίζεται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών, στα 126 ευρώ το μήνα, που αντιστοιχούν σε 93 ευρώ για κύρια σύνταξη, 3 ευρώ για παροχές σε χρήμα και 30 ευρώ για παροχές υγείας σε είδος.

Τι αλλάζει σε επικούριση και εφάπαξ

Διαφορετικά επίπεδα ασφαλιστικών εισφορών θεσπίζονται με την προωθούμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για πρώτη φορά, και για τους περίπου 250.000 μη μισθωτούς που έχουν επικουρική ασφάλιση ή ασφάλιση για εφάπαξ παροχή.

Το πρώτο επίπεδο, αντιστοιχεί στο σημερινό κατώτατο επίπεδο εισφορών, ενώ δίνεται η επιλογή στους ασφαλισμένους να επιλέξουν μεταξύ άλλων δύο επιπέδων που με υψηλότερες εισφορές οδηγούν σε αυξημένες παροχές.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

– Αποσυνδέεται ο υπολογισμός της εισφοράς από τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού

– Θεσπίζονται τρία επίπεδα εισφορών. Το κατώτατο επίπεδο αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που ισχύει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, για τις εισφορές επικούρισης το 1ο επίπεδο εισφορών ορίζεται στα 42 ευρώ το μήνα, το 2ο στα 51 και το 3ο στα 61 ευρώ. Να σημειωθεί ότι λόγω της ήδη νομοθετημένης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής σύνταξης από 1η Ιουνίου 2022, οι παραπάνω εισφορές ισχύουν από 1/1/2020 έως 30/5/2022. Από 1η/6/2022 και μετά, το 1ο επίπεδο διαμορφώνεται στα 39 ευρώ, το 2ο στα 47 και το 3ο στα 56 ευρώ το μήνα.

Για τις εισφορές εφάπαξ, το πρώτο επίπεδο εισφορών ορίζεται στα 26 ευρώ, που αντιστοιχούν στις σημερινές εισφορές που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί για εφάπαξ, ήτοι 4% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Το 2ο επίπεδο ορίζεται στα 31 ευρώ και το 3ο στα 37 ευρώ το μήνα.

– Με βάση την εισφοροδοτική τους ικανότητα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μόνοι τους να επιλέγουν, ελεύθερα, το επίπεδο των εισφορών τους.

– Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης και το εφάπαξ δεν αλλάζει.

– Οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.