Αύριο η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους

Αύριο η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους
Κάτοικος περνάει δίπλα από καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η καταβολή θα είναι ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων.

Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους ανασφάλιστους υπερηλίκους με μόνιμη κατοικία στις περιοχές Μάτι και Νέος Βουτζάς, (Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης), που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Η καταβολή θα γίνει αύριο, Τρίτη 21 Αυγούστου, και θα είναι ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων.

Όπως επισημαίνεται, οι δικαιούχοι έχουν συμπεριληφθεί στην πρώτη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι καταβολές στους δικαιούχους των υπόλοιπων περιοχών που προσδιορίστηκαν ως πυρόπληκτες.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει πως για τους εν λόγω δικαιούχους με κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές δεν απαιτείται αίτηση, καθώς οι υπηρεσίες του εντοπίζουν με διασταυρώσεις τους συνταξιούχους ή επιδοματούχους και προχωρούν αυτόματα στις καταβολές. Αντίθετα, αίτηση απαιτείται από τις λοιπές κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή από:

– Επιδοματούχους ή συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2016 και 2017.

– Επιδοματούχους ή συνταξιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που υπέστησαν σοβαρή σωματική βλάβη λόγω των πυρκαγιών ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής.

– Συζύγους ή πρόσωπα που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με θανόντα/ούσα, λόγω των πυρκαγιών, συνταξιούχο ή επιδοματούχο ανασφάλιστο υπερήλικο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει, ο πλησιέστερος συγγενής του/της.

Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.opeka.gr. Ο αιτών ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, εκτυπώνει και συμπληρώνει την αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, την υπογράφει και είτε την καταθέτει μαζί με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ είτε την αποστέλλει α) μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση: Πατησίων 30, TK 10170, Αθήνα, β) μέσω FAX στο 210- 38 42 046 γ) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κατόπιν σάρωσης στο pyranasfa@oga.gr.