Αύριο στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο κυβέρνησης-θεσμών

Αύριο στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο κυβέρνησης-θεσμών
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) προσέρχεται για συνάντηση με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε τη συμφωνία σε όλα τα θέματα και την άμεση εφαρμογή των προαπαιτουμένων - Μοναδική εκκρεμότητα ο ΦΠΑ στα νησιά.

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση έγινε σε καλό κλίμα και ότι η πολιτική επικύρωσή της συμφωνίας θα έρθει τη Δευτέρα στο Eurogroup.

«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ’ αξιολόγησης. Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δείτε ακόμη: Εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ ακόμη και πριν το τέλος Ιανουαρίου

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. «Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Μοναδική εκκρεμότητα ο ΦΠΑ στα νησιά

Παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές αυτές ανεστάλη η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για το 2017, αλλά θα ισχύσει από το 2018.

Στα νησιά στα οποία κανονικά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24% με το νέο έτος, περιλαμβάνονται και οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από το μεταναστευτικό Λέσβος και Κως.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ.

Για τα κοινωνικά επιδόματα

Για τις αλλαγές των κοινωνικών επιδομάτων έχουν διασφαλιστεί 320 εκατ. ευρώ μέσω της επισκόπησης των δαπανών (spending review) του Δημοσίου, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων (κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού), ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτιού, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

– Πρώτο παιδί, από 40 σε 70 ευρώ.

– Δεύτερο παιδί, από 40 σε 70 (σύνολο 140 ευρώ).

– Τρίτο παιδί, επίδομα 140 ευρώ (συνολικά 280 αντί για 242 που ίσχυε σήμερα).

– Τέταρτο παιδί, 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Σημειώνεται όμως ότι καταργείται το επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισέπρατταν οι τρίτεκνοι, ενώ θα χάσουν το επίδομα τέκνων γονείς με τα υψηλότερα εισοδήματα οι οποίοι ήταν ως τώρα δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε συμφωνία για όλα τα ανοιχτά θέματα στα ενεργειακά όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια νοικοκυριά θα πάρουν μεγαλύτερο οικογενειακό επίδομα

Δύσκολη «εξίσωση» η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ