Bain & Company: Οι προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος

Bain & Company: Οι προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος
Η Bain & Company για πρώτη φορά στο Delphi Economic Forum, συμμετέχοντας στο διάλογο για τις προκλήσεις της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η Bain & Company, εταιρεία στρατηγικών συμβούλων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και  άνοιξε πρόσφατα το ελληνικό της γραφείο, έλαβε μέρος για πρώτη χρονιά στο Delphi Economic Forum, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ελληνική αγορά και συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία της στο διάλογο για το μέλλον των επιχειρήσεων και την πορεία της οικονομίας στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δημήτρης Ψαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής της Bain & Company Ελλάδος, τοποθετήθηκε σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διεθνές και ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα οφείλονται στην μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στην σύγχρονη ιστορία, την σημαντική αύξηση της ρευστότητας από την περίοδο της πανδημίας και την ταχύτατη διασποράς πληροφορίας στο σύστημα. Ωστόσο επισήμανε ότι στην Ευρώπη έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε σημαντικές νέες επισφάλειες  λόγω της συγκρατημένης πιστωτικής επέκτασης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν βλέπουμε σημαντικές εκροές καταθέσεων. Η αβεβαιότητα και τα υψηλά επιτόκια παρόλα αυτά, είναι δεδομένο ότι θα ασκήσουν πιέσεις στην πιστωτική επέκταση και τα λειτουργικά κόστη του τραπεζικού συστήματος.

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, να εξετάζουν στρατηγικά σενάρια και να προχωρούν σε στρατηγικές επιλογές, με κεφαλαιακή προσήλωση στους τομείς της αγοράς που έχουν την καλύτερη σχέση απόδοσης – κινδύνου.  Η συγκυρία, πέρα από τους κινδύνους, δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, αλλά και να κάνουν στρατηγικές κινήσεις που θα τις ορίσουν ως ηγέτες στα μάτια των πελατών, των επενδυτών αλλά και των ρυθμιστικών αρχών. Δεδομένης της πίεσης στα κόστη και την πιστωτική επέκταση, οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, στην εμπειρία του πελάτη με την τράπεζα, αλλά και σε περαιτέρω αυτοματοποιήσεις και απλοποίηση του λειτουργικού τους μοντέλου. Τέλος, είναι  σημαντικό να ενσωματωθούν οι στρατηγικές των τραπεζών σε ένα ξεκάθαρο equity story, το οποίο και θα πρέπει να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα στους επενδυτές και τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρρής.

Κεφαλαιοποιώντας την τεχνογνωσία και ηγετική θέση της Bain & Company σε Private Equity, επενδύσεων και Corporate M&A Advisory, ο κ. Ψαρρής και η Deike Diers, Associate Partner, Private Equity Practice παρουσίασαν, σε ξεχωριστό πάνελ, τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της εταιρείας για τον κλάδο του Private Equity με θέμα «Global Private Equity industry status and outlook: Navigating a shifting tide». Όπως αντανακλάται στην έρευνα, ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων έθεσαν τέλος στην εκπληκτική άνοδο των συναλλαγών μετά την πανδημία, διαμορφώνοντας μία πορεία αστάθειας και ρευστότητας. Παρά την επιβράδυνση, οι προοπτικές για τον κλάδο είναι θετικές, λόγω της σημαντικής συσσώρευσης κεφαλαίων προς επένδυση παγκοσμίως, των αναδυόμενων τάσεων όπως η ενεργειακή μετάβαση και τη συμμετοχή στον κλάδο των ιδιωτών επενδυτών (“retail investing”).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από τον επικεφαλή του ελληνικού γραφείου, η Bain & Company εκπροσωπήθηκε στο Delphi Economic Forum από μερικά από τα πιο έμπειρα στελέχη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο Alessandro Cadei, Senior Partner, Leader of EMEA Utilities & Renewables practice συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τονίζοντας τη σημασία της εστίασης σε ένα νέο μοντέλο δημιουργίας εσόδων για τις ΑΠΕ και την περαιτέρω ενσωμάτωση τους στο οικοσύστημα της ενέργειας. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για να ξεπεραστούν βασικά εμπόδια στον τομέα, όπως οι εξουσιοδοτήσεις και οι διασυνδέσεις, αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο για μια πιο πελατοκεντρική προσέγγιση.

Η Martina Pagani, Senior Manager, Energy practice και η Deike Diers, Associate Partner, Private Equity practice συντόνισαν σχετική συζήτηση για το ρόλο του οικοσυστήματος στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών από τους κλάδους ενέργειας, υποδομών, τραπεζών και επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την σπουδαιότητα της αλλαγής νοοτροπίας των ανθρώπων για το μέλλον της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της Bain & Company στην ελληνική αγορά είναι να βοηθά τους πελάτες της να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους σε ένα περιβάλλον διαρκών αλλαγών και σημαντικών προκλήσεων όπως η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, η πράσινη ενέργεια, οι περιβαλλοντικές δράσεις, και η κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση.

Η Bain & Company δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και άνοιξε το ελληνικό γραφείο της το 2022, απασχολώντας έναν αυξανόμενο αριθμό ταλαντούχων στελεχών από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συνεργασιών, των πελατών και των υπηρεσιών της εταιρείας.

«Μέσα από την πρώτη μας συμμετοχή σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πιστεύω ότι καταφέραμε να μεταδώσουμε επιτυχώς το όραμα και τις αξίες της εταιρείας μας καθώς και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε συνοδοιπόροι στην πορεία των πελατών μας προς ένα συναρπαστικό μέλλον και αξιόπιστος εταίρος για τους Έλληνες ηγέτες που είναι εστιασμένοι στην εξέλιξη και την εποικοδομητική αλλαγή», δήλωσε ο Δημήτρης Ψαρρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: