Μπάιντεν: Καλείται να υποστηρίξει νομοσχέδιο για το νερό, εν μέσω της χειρότερης κρίσης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Μπάιντεν: Καλείται να υποστηρίξει νομοσχέδιο για το νερό, εν μέσω της χειρότερης κρίσης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες
epa09005330 US President Joe Biden visits the National Institutes of Health, in Bethesda, Maryland, USA, 11 February 2021. EPA/Oliver Contreras / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Νόμος περί Ύδρευσης προτείνει τη μαζική διοχέτευση ομοσπονδιακών πόρων καθώς εκατομμύρια ατόμων παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό.

Βουλευτές και στελέχη των Δημοκρατικών κάνουν έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να υποστηρίξει μια νομοθετική πρωτοβουλία που προτείνει μια άνευ προηγουμένου επένδυση στις προβληματικές υποδομές ύδρευσης εν μέσω της χειρότερης κρίσης στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Εξαιτίας αυτής της κρίσης, όμως μεταδίδει ο The Guardian, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές και φθηνό νερό.

Σωλήνες με διαρροές, δηλητηριώδη χημικά, συσσώρευση απλήρωτων λογαριασμών και απόβλητα που δεν τυγχάνουν επεξεργασίας είναι μεταξύ των πιο κρίσιμων ζητημάτων με τα οποία είναι καθημερινά αντιμέτωπα τα αμερικανικά νοικοκυριά και οι δημοτικές αρχές, ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης αυτής: τα παλιά συστήματα ύδρευσης της χώρας οδεύουν προς την πλήρη διάλυση.

Η πλειοψηφία των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης των ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε τακτική βάση, όπως το Αρκτικό ψύχος που αποδιοργάνωσε την παροχή νερού και ενέργειας σε όλο το Τέξας την περασμένη εβδομάδα.

Ύστερα από δεκαετίες υποεπένδυσης, ένα νομοσχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση στο νερό θα εισαχθεί στο Κογκρέσο, όπου προτείνεται μια μαζική έγχυση ομοσπονδιακών δολαρίων μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες για να εκσυγχρονισθούν οι παλιές υποδομές, να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, και να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ανισότητες στην πρόσβαση στο νερό.

Ο Νόμος περί Προσβασιμότητας, Διαφάνειας, Ισότητας και Αξιοπιστίας του Νερού, που θα εισαχθεί από τον Bernie Sanders στη Γερουσία και τη Brenda Lawrence και τον Ro Khanna στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστηρίζεται από τουλάχιστον άλλους 70 Δημοκρατικούς νομοθέτες και πάνω από 500 οργανώσεις από σχεδόν κάθε πολιτεία.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας ελπίζουν ότι το σχέδιο ενίσχυσης των υποδομών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Biden θα δώσει προτεραιότητα στο νερό, ιδιαίτερα ύστερα από τη δέσμευση του προέδρου ότι η περιβαλλοντική δικαιοσύνη θα τεθεί στον πυρήνα των πολιτικών κλίματος και υποδομών της κυβέρνησής του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση νερού σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών, κι αν δεν δράσουμε σύντομα θα είναι καταστροφικό» είπε η Lawrence στον The Guardian. «Αυτό που συνέβη στο Τέξας και το Μίσιγκαν δείχνει το τι μπορεί να συμβεί εάν δεν φροντίσουμε τις υποδομές ύδρευσής μας. Θέλω να φωνάξω μπας και ξυπνήσουμε: το ασφαλές, καθαρό και προσβάσιμο νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε».

Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για συστήματα ύδρευσης έχει μειωθεί κατά 77% σε πραγματικούς όρους από το 1977, όταν και κορυφώθηκε.

Πηγή: The Guardian