Bank of Japan: Αυξάνει την ευελιξία στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, αμετάβλητα τα επιτόκια 

Bank of Japan: Αυξάνει την ευελιξία στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, αμετάβλητα τα επιτόκια 
Bank of Japan Governor Kazuo Ueda attends the House of Representatives Committee on Financial Affairs at the Diet building in Tokyo on April 18, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masanori Genko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Η Bank of Japan είπε ότι το επίπεδο-στόχος της απόδοσης του ιαπωνικού 10ετούς θα διατηρηθεί στο 0%

Μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων (YCC) θα επιτρέψει στο εξής η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλάζοντας τη ρητορική που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του ανώτατου ορίου για την απόδοση των ιαπωνικών 10ετών. 

Η Bank of Japan είπε ότι το επίπεδο-στόχος της απόδοσης του ιαπωνικού 10ετούς θα διατηρηθεί στο 0%, αλλά θα λάβει το ανώτερο όριο του 1% «ως μέτρο αναφοράς».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιου η BOJ διεύρυνε το εύρος απόδοσης του ιαπωνικού 10ετούς κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% – και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η τράπεζα δεσμεύεται να επιτρέψει στις αποδόσεις να κυμαίνονται στο εύρος του συν και πλην 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο στόχο 0% που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την κίνηση με ψήφους 8-1, με μόνο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BOJ Toyoaki Nakamura να διαφωνεί. Η ανακοίνωση εξήγησε ότι, παρότι ο Nakamura ήταν υπέρ της αύξησης της ευελιξίας του προγράμματος ελέγχου στις αποδόσεις των ομολόγων, είναι επιθυμητό να εφαρμοστεί αυτό μόνο αφού επιβεβαιωθεί η αύξηση στις εταιρείες που κερδίζουν δύναμη από την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, η BOJ αύξησε επίσης τις προοπτικές για τον πληθωρισμό της χώρας σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις παρατεταμένες επιπτώσεις της αύξησης του κόστους μετακύλισης, που οδήγησε στην προηγούμενη άνοδο των τιμών των εισαγωγών και στην πρόσφατη άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η πρόβλεψη του πυρήνα του ΔΤΚ αυξήθηκε στο 2,8% από 2,5% για το οικονομικό 2023, ενώ αυξήθηκε επίσης στο 2,8% και 1,7% για τα οικονομικά έτη 2024 και 2025, αντίστοιχα.

Η BOJ είπε ότι υπάρχουν «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» γύρω από τις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «κατάλληλο» να αυξηθεί η ευελιξία στην πολιτική του YCC.

Εξήγησε επίσης ότι η προηγούμενη στάση της, βάσει της οποίας περιόριζε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στο 1%, «θα έχει ισχυρά θετικά αποτελέσματα, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει παρενέργειες. Δεδομένου αυτού, αποφάσισε να διεξαγάγει έλεγχο της καμπύλης απόδοσης κυρίως μέσω αγορών ιαπωνικών ομολόγων».

Ξεχωριστά, η τράπεζα διατηρεί το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής της στο -0,1%, παρότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπερνά τον αναφερόμενο στόχο του 2% για 18 συνεχείς μήνες. Ο ορισμός της BOJ για τον βασικό πληθωρισμό αποκλείει τις τιμές των τροφίμων.

Ο βασικός ΔΤΚ επιβραδύνθηκε στο 2,8% τον Σεπτέμβριο από 3,1% τον Αύγουστο, βυθίζοντας κάτω από το όριο του 3% για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: