Bloomberg: Αυτό είναι το μεταμνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας

Bloomberg: Αυτό είναι το μεταμνημονιακό σχέδιο της Ελλάδας
epa06696040 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for the European Union's (EU) informal meeting of the economic and financial affairs ministers (ECOFIN) at the National Palace of Culture in Sofia, Bulgaria, 27 April 2018. Bulgaria took over its first Presidency of the European Council from January 2018 until June 2018. EPA/VASSIL DONEV

Το πρακτορείο ειδήσεων δημοσιοποίησε την κυβερνητική πρόταση που παρουσίασε στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Το μεταμνημονιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε στο Eurogroup της Παρασκευής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται σχετικό έγγραφo της παρουσίασης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αναφέρει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών, νέα αναπτυξιακή τράπεζα και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν μια γεύση από τα μεταμνημονιακά σχέδια της ελληνική κυβέρνησης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε το σχέδιο της στρατηγικής του για “ολιστική ανάπτυξη” για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση της “συλλογικών διαπραγματεύσεων” στην αγορά εργασίας, τη “σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού” και τη δημιουργία “Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας”, σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έλαβε το Bloomberg.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύεται να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών.

Τα εναπομείναντα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν “την περαιτέρω μείωση του διοικητικού κόστους” και “την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με την τελική επανεξέταση της γραμμής επιβίωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα απελευθερωθεί από τα δεινά του, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης» σημειώνει το Bloomberg.

Ωστόσο, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, ως εκ τούτου, οι προτεινόμενοι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά εργασίας αλλά και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετοι με την καθιερωμένη οικονομική λογική.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ασθενέστερη της αναμενόμενης, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι αρχικής πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,7% και διαπιστώνει ότι η χώρα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γηράσκει και συρρικνώνεται.