Bloomberg: Οι τιμές στο Ελληνικό ανταγωνίζονται αυτές στη Νέα Υόρκη

Bloomberg: Οι τιμές στο Ελληνικό ανταγωνίζονται αυτές στη Νέα Υόρκη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία: παραθαλάσσια θέα στις παρυφές μιας μεγάλης πόλης. Πριν, λοιπόν, οι μπουλντόζες κηρύξουν την έναρξη των εργασιών, προλαβαίνετε, δεν προλαβαίνετε να αγοράσετε ένα σπίτι στην περιοχή, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. 

Η ζήτηση ήταν τόσο έντονη που όλα τα διαμερίσματα στον 45 ορόφων Marina Tower, καθώς και οι 27 παραθαλάσσιες βίλες που διατίθενται, θα πωληθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι νωρίτερα, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development SA.

Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ (820 εκατομμύρια δολάρια), για διαμερίσματα οι τιμές των οποίων ξεκινούν από τα 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές αναμένεται να φτάσουν τα 14.000 ευρώ έως το 2025 – επίπεδα οποία θα είναι τα υψηλότερα στην Ελλάδα και συγκρίσιμα με αυτά της Νέας Υόρκης, της Σανγκάης και της Γενεύης.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, αξίας κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ» είπε ο κ. Αθανασίου. Τα στοιχεία από τις μέχρι στιγμής πωλήσεις είναι ευοίωνα. Οι εγκαταστάσεις που απλώνονται σε μια περιοχή τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, στο παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, θα μπορούσε να αυξήσει έως και 2,2% στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας 80.000 θέσεις εργασίας έως το 2025.

Το έργο -τώρα επίσημα γνωστό ως The Ellinikon- αποτελεί μια εξαιρετικά αναγκαία ώθηση για την Ελλάδα, η οποία το 2020 λόγω της πανδημίας συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020. Δυστυχώς, η ανάπλαση πέρασε διά πυρός και σιδήρου, με πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα να καθυστερούν την πραγματοποίηση του έργου, αναφέρει το Bloomberg. Ωστόσο, «το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από επενδυτική και από τουριστική άποψη θα είναι τεράστιο» δήλωσε ο κ. Αθανασίου. 

Το έργο έχει σχεδιαστεί βάσει του τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Η περιοχή θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και αισθητήρες θα ρυθμίζουν τα πάντα: από τον φωτισμό έως τη συλλογή απορριμμάτων. Το Ellinikon θα είναι μια από τις πρώτες έξυπνες, πράσινες κοινότητες του κόσμου που χτίστηκαν από το μηδέν, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου.

Κρίσιμο και για τη Lamda Development

Το έργο είναι επίσης κρίσιμο για τη Lamda, έναν κατασκευαστή που επλήγη από την πανδημία. Δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας μόλις πρόσφατα κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα του 2019.

Η Lamda σχεδιάζει μια αρχική δημόσια προσφορά για το Mall της το 2022, που αναμένεται να αποφέρει ρευστότητα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Αθανασίου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει σταδιακά τη συμμετοχή της στα εμπορικά κέντρα σε λιγότερο από 45% από 88 % τώρα.

Παράλληλα, η Lamda στοχεύει να τριπλασιάσει την αξία της έως το 2025, σύμφωνα με τον CEO. Οι μετοχές έχουν αυξηθεί 12% φέτος, με την αξία της εταιρείας να φτάνει στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ. Στην περιοχή θα κατασκευαστεί επιχειρηματικό πάρκο αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο Ellinikon. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες. «Η Ελλάδα θα γίνει προορισμός παγκόσμιας κλάσης», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.