Μπορεί ο έρωτας να ανεβάσει τις «μετοχές» του Ολάντ;

Μπορεί ο έρωτας να ανεβάσει τις «μετοχές» του Ολάντ;

Παρατηρητές της γαλλικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν ότι η φημολογία μπορεί να ευνοήσει δημοσκοπικά τον Γάλλο πρόεδρο.

O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σίγουρα δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες στα Ηλύσια Παιδία. Η δημοτικότητα του παραμένει χαμηλή, παρά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κυρίως στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής. Επιπλέον πολλοί αναλυτές χρίζουν την Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ως το νούμερο ένα «πονοκέφαλο» για την πορεία του ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά πρώτο θέμα σε όλη τη χώρα είναι η νέα φημολογούμενη σχέση του Ολάντ με την Ζιλί Γκαγέ, που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του ίδιου «ως απλού ιδιώτη», όσο και της 41χρονης ηθοποιού.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του περιοδικού «Closer» με τίτλο «Ο κρυφός έρωτας του προέδρου», εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του. «Θλίβομαι βαθύτατα για τις παραβιάσεις αυτές της ιδιωτικής ζωής, το απόρρητο της οποίας πρέπει να γίνεται σεβαστό για κάθε πολίτη. Δεν αποκλείω την κατάθεση αγωγής στη Δικαιοσύνη».

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει φωτογραφίες που κοσμούν το εξώφυλλο του περιοδικού με τον Ολάντ να εμφανίζεται να εισέρχεται σε παρισινή κατοικία, φορώντας κράνος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αποτελεί αναπαραγωγή φημών του Διαδικτύου από την περασμένη άνοιξη, ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται συχνά το διαμέρισμα της ηθοποιού Ζιλί Γκαγέ, σε μικρή απόσταση από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ φέρεται να μεταβαίνει εκεί επιβαίνοντας σε μικρό σκούτερ που οδηγεί σωματοφύλακάς του.

Το Closer αναφέρει στο επτασέλιδο αφιέρωμά του: «Γύρω στην Πρωτοχρονιά, ο αρχηγός του κράτους, με το κράνος στο κεφάλι, φθάνει στο διαμέρισμα της ηθοποιού, όπου συνηθίζει εσχάτως να περνά τις νύχτες του. Οι εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες αποκαλύπτουν επικίνδυνες ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας του προέδρου, που συνοδεύεται από έναν μόνο σωματοφύλακα. Ο σωματοφύλακας αυτός φέρνει μάλιστα και τα κρουασάν για το πρόγευμα του ζεύγους».

Διαβάστε ακόμη: H «μυστική αγάπη» του Φρανσουά Ολάντ

Το περιοδικό προσπαθεί να εξευμενίσει τον Ολάντ
Στο δημοσίευμα όμως δεν αντέδρασε μόνο η γαλλική προεδρία αλλά και η ηθοποιός. «Ο δικηγόρος της Ζουλί Γκαγιέ επικοινώνησε μαζί μας για να μας ζητήσει να αποσύρουμε από τον ιστότοπο κάθε αναφορά για αυτή τη σχέση και να διασφαλίσουμε την απόσυρση των αναρτήσεων και στη μηχανή αναζήτησης της Google» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λοράνς Πιο, διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ανάλογο αίτημα δεν έχει υποβληθεί για την έντυπη έκδοση του περιοδικού.

«Θα αποσύρουμε την είδηση, το πιθανότερο απόψε το βράδυ (σσ. Παρασκευή βράδυ), καθώς πρόκειται για μια ξεκάθαρη διαταγή. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουμε καμία επαφή με την προεδρία» προσέθεσε εκείνη.

Ερωτηθείσα από συναδέλφους της, η διευθύντρια σύνταξης του Closer, Λοράνς Πιό, λέει ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι «ένας πρόεδρος “νορμάλ”. Ένας κανονικός άνδρας, ο οποίος ερωτεύθηκε και ζει μια “ιστορία”. Δεν πρέπει να δραματοποιούμε τις φωτογραφίες αυτές. Στο αφιέρωμά μας βλέπουμε τον πρόεδρο να μπαίνει σε ένα σπίτι και τη Ζιλί Γκαγέ να μπαίνει στην ίδια είσοδο λίγα λεπτά αργότερα. Το επόμενο πρωί, βγαίνουν πάλι και οι δύο, ξεχωριστά, από την ίδια πόρτα, και ο ίδιος σωματοφύλακας με το σκούτερ παραλαμβάνει τον πρόεδρο».

«Όταν το Closer είχε δημοσιεύσει τις πρώτες φωτογραφίες του Φρανσουά Ολάντ με την Βαλερί Τριερβελέρ, το 2012, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ζητήσει την απόσυρση της έντυπης έκδοσης του περιοδικού από τα περίπτερα χωρίς ωστόσο να το καταφέρει. Αυτήν την φορά η προεδρία δεν έκανε το ίδιο. Το να επιτύχει την απόσυρση ενός περιοδικού από τα περίπτερα είναι εξαιρετικά σπάνιο, γίνεται στην περίπτωση της διατάραξης της δημόσιας τάξης» υπενθύμισε η Πιό.

Παρατηρητές της γαλλικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν, όμως, ότι η φημολογία αυτή μπορεί ακόμη και να ευνοήσει δημοσκοπικά τον Γάλλο πρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί η πρόθεση της διεύθυνσης του Closer να εξευμενίσει τον πρόεδρο, καθώς του αποδίδει τον χαρακτηρισμό «νορμάλ», που αποτέλεσε το σύνθημα-κλειδί της προεκλογικής του εκστρατείας και της προσπάθειας του επιτελείου του να τον εμφανίσει ως έναν απλό, κανονικό άνθρωπο.

Οι σχέσεις του προέδρου και η πολιτική
Επισήμως ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ηλικίας 59 ετών, διατηρεί σχέση με τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, ενώ για καιρό συζούσε με την πρώην υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία έχουν 4 παιδιά.

Η Ζουλί Γκαγέ, ηλικίας 41 ετών, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ames de papiers» που προβάλλεται αυτή την εποχή στους κινηματογράφους, είχε προσφύγει στα τέλη Μαρτίου του 2013 σε δικαστήριο του Παρισιού με στόχο τον εντοπισμό των υπευθύνων που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φήμες ότι διατηρούσε δεσμό με τον Φρανσουά Ολάντ. Το 2012 η ηθοποιός είχε συμμετάσχει σε ένα προεκλογικό σποτ του Φρανσουά Ολάντ στο οποίο χαρακτήριζε τότε τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές έναν άνθρωπο «ταπεινό», «αξιοθαύμαστο» και «πραγματικά πρόθυμο να ακούσει τον άλλο».

Σε σεβασμό της ιδιωτικής ζωής κάλεσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, με τον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ να προσθέτει ότι ανάλογο σεβασμό πρέπει να εξασφαλίζει και ο θεσμός του προέδρου.

Τη δημοσίευση του θέματος καταδίκασε και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αφήνοντας ωστόσο αιχμή κατά του ιδρυτή του Parti Socialiste, Φρανσουά Μιτεράν. «Σέβομαι την ιδιωτική ζωή κάθε πολίτη. Από τη στιγμή που η υπόθεση αυτή δεν κοστίζει ούτε σεντ στον φορολογούμενο -σε αντίθεση με την κρυφή ερωτική ζωή του Μιτεράνθεωρώ ότι όλοι δικαιούνται τον σεβασμό αυτό».