Μπόρις Τζόνσον: Στρατηγική «δεν πληρώνω» και Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου (βίντεο)

Μπόρις Τζόνσον: Στρατηγική «δεν πληρώνω» και Brexit με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου (βίντεο)
O Βρετανός πρωθυπουργός τραβάει το σχοινί -Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δήλωσε σήμερα ένα Βρετανός αξιωματούχος, έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών στην σύνοδο της Ομάδας των 7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Ο Τζόνσον είπε στον Τουσκ ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ και επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μετέδωσε μάλιστα πριν τη συνάντηση το Sky News, o Βρετανός πρωθυπουργός σκόπευε να ενημερώσει τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 εκ. λίρες (9,95 δισεκ. ευρώ) αντί για τις 39 εκ. λίρες (43 δισεκ. ευρώ) που συμφώνησε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

Η στάση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού είναι πιθανό να προκαλέσει ένταση με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.
Τον Ιούνιο πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι τυχόν άρνηση της Βρετανίας να πληρώσει «ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής δημόσιου χρέους».

Άλλοι επισημαίνουν ότι η Βρετανία είναι νομικά δεσμευμένη να καταβάλει το ποσό και προειδοποιούν ότι τυχόν άρνησή της θα εμποδίσει τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία ενδέχεται να προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει τα χρήματα.

Εν των μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer ο Τζόνσον φαίνεται να εξετάζει σχέδιο το οποίο προβλέπει το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων, με στόχο τη μη παράταση της προθεσμίας του Brexit.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Συμβουλίου φέρεται να έχει ζητήσει τη νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσο είναι σύννομο να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για διάστημα πέντε εβδομάδων.

Στόχος του είναι η αποτροπή της κατάθεσης μίας πρότασης για την εκ νέου παράταση της προθεσμίας εξόδου από την Ε.Ε., η οποία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Η συνάντηση με τον Τραμπ και τα περιθώρια γρήγορης εμπορικής συμφωνίας

Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τζόνσον χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο μήνα την πρωθυπουργία, είχε την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Τραμπ νωρίτερα σήμερα στην Μπιαρίτς και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσά τους και για το εμπόριο.

Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα στη συνέχεια, ο Τζόνσον είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο», είπε ο Τζόνσον στην τηλεόραση του BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι «επισφαλής».