Μπορούν οι Ρεπουμπλικάνοι να «πετάξουν τον Τραμπ από το παράθυρο»;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με βάση τις δημοσκοπήσεις και όσα λέει ο ίδιος, ίσως είναι η μόνη λύση για να έχουν ελπίδα στις εκλογές.

Ο πολιτικός απόηχος του σχολίου που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και το οποίο ερμηνεύτηκε ως προτροπή προς τους Αμερικανούς που οπλοφορούν να αναλάβουν δράση κατά της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, σε δημοσκόπηση της Ipsos/Reuters που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.162 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό 44% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τον προεκλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παναμερικανικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των επτά μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του προβαδίσματος των τριών μονάδων, που η ίδια είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές των εξελίξεων στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία είναι δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. “Είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου, μετά το κεντρικό συνέδριο που έκαναν. Οι άνθρωποι ψάχνουν βελόνα στα άχυρα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής Ρον Μποντζίαν.

Το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο είναι μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 1996, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή και υποστήριξή του στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές.