Brexit: Αντίθετη η Μέι σε δεύτερο δημοψήφισμα «αν και κάποιοι θα το προωθήσουν»

Brexit: Αντίθετη η Μέι σε δεύτερο δημοψήφισμα «αν και κάποιοι θα το προωθήσουν»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τηλεγράφημα της Daily Telegraph, η Βρετανίδα πρωθυπουργός σκέφτεται να προτείνει στους βουλευτές να ψηφίσουν για το αν θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτική ψηφοφορία από τον κόσμο, όσον αφορά τη συμφωνία του Brexit.

Την αντίθεσή της στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit εξέφρασε ακόμη μία φορά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια απαντήσεών της σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τερέζα Μέι πρόσθεσε ότι αναμένει πως κάποιοι βουλευτές ίσως προσπαθήσουν να προωθήσουν ένα δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα της Daily Telegraph, η Μέι σκέφτεται να προτείνει στους βουλευτές να ψηφίσουν για το αν θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτική ψηφοφορία από τον κόσμο όσον αφορά τη συμφωνία του Brexit. Η κίνηση θα έρθει σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο με το κόμμα των Εργατικών.

Ερωτηθείσα από βουλευτή εάν το θέμα του δημοψηφίσματος έχει τεθεί στις συνομιλίες με τους Εργατικούς, η Μέι απάντησε: «Η θέση μου για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η θέση της κυβέρνησης, δεν έχει αλλάξει».

Η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει πολύμηνη καθυστέρηση του Brexit

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, να δώσουν στη Βρετανία αναβολή του Brexit, αλλά επιθυμεί επίσης να βεβαιωθεί ότι όταν το Λονδίνο πάρει την απόφαση και εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης, να μπορεί να γίνει γρήγορα.

«Πρόκειται για ιστορική απόφαση. Για πρώτη φορά, μία χώρα αποχωρεί από την ΕΕ. Πώς θα κοιτάζουμε αυτό το ζήτημα σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα», είπε η Καγκελάριος στους Γερμανούς βουλευτές κατά τη διάρκεια απαντήσεων σε ερωτήματά τους.

«Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε παράταση για αρκετούς μήνες αλλά όχι για περισσότερο διάστημα από ότι χρειάζεται. Εάν η Βρετανία πάρει την απόφασή της, η έξοδος να μπορεί να γίνει αμέσως», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν λόγω των διαφορών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Η ΕΕ αναμένεται να «ζορίσει» τη Μέι για μακρά καθυστέρηση

Να καθυστερήσει ακόμη και ένα χρόνο αναμένεται η προγραμματισμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας στην Τερέζα Μέι άλλο ένα πολιτικό «χτύπημα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για σύντομη καθυστέρηση, λέγοντας ότι θα δημιουργούσε «μία σειρά σύντομων παρατάσεων και έκτακτων Συνόδων, προκαλώντας νέες διορίες».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τη διάρκεια της καθυστέρησης του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα.

Ο Τουσκ θέλει να συμφωνήσουν σε παράταση μέχρι και ενός έτους, ενώ οι διπλωμάτες από την πλευρά των κρατών λένε ότι η συζήτηση στρέφεται πια μεταξύ Δεκεμβρίου και επόμενου Μαρτίου, ως νέα ημερομηνία αποχώρησης.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων δείχνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίζουν να προτείνουν στη Βρετανία μία επιλογή πρόωρης εξόδου από την παράταση, σε περίπτωση που δοθεί λύση και τα βρουν στη βρετανική βουλή, όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης.

Η προοπτική μακράς παράτασης είναι καλή για τις επιχειρήσεις, που ήθελαν να αποφύγουν μία αποχώρηση με κάθε κόστος. Ωστόσο η μακρά καθυστέρηση της εξόδου από το μπλοκ είναι ακόμη μία πολιτική ήττα για την Τερέζα Μέι, που είχε υποσχεθεί να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019.

Σήμερα πια, η Τερέζα Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όμως, αυτή η αναβολή σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να αποχωρήσει από την Ένωση με συμφωνία στις 22 Μαΐου, πράγμα που θα της επιτρέψει να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Τα «θέλω» της Γαλλίας 

Η ΕΕ ακόμη συζητά τους όρους που θα συνδεθούν με την παράταση της διαδικασίας του Brexit, με κάποιες χώρες να είναι πιο σκληρές από τις άλλες.

Η Γαλλία επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες λήψης αποφάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, με έναν Γάλλο αξιωματούχο να λέει ότι το μέλος που εξέρχεται δεν πρέπει να μπορεί να συμμετέχει σε αποφάσεις όπως αυτή του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το Παρίσι επίσης θέλει τακτικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία παραμένει στις δεσμεύσεις της για «ειλικρινή συνεργασία», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.