Brexit: Πίσω στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι με «νέες» προτάσεις

Brexit: Πίσω στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι με «νέες» προτάσεις
epa07311675 British Prime Minister Theresa May departs 10 Downing Street in central London, Britain, 23 January 2019 to attend Prime Ministers Questions at Parliament. British Prime Minister Theresa May has presented her Plan B for Brexit to parliament and Parliamentarians will vote on her Brexit deal on 29 January 2019. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν το Brexit.

Η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της, στη διάρκεια ενημέρωσης μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος δήλωσε ότι στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η κυβέρνηση εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις προτάσεις προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη. Η γενικότερη ιδέα είναι να διασφαλίζεται ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στο backstop και για αυτό θα προταθεί χρονικός περιορισμός ή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την μονομερή αποχώρησή της από το δίχτυ ασφαλείας.

Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στις προτάσεις η αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικές τελωνειακές διευθετήσεις ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που συστήθηκε χθες.

Μάλιστα, σήμερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να συζητήσουν το Brexit. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε στους υπουργούς της ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και ότι οι αλλαγές γύρω από το backstop είναι αναγκαίες όχι μόνο εξαιτίας των αντιρρήσεων μερίδας βουλευτών των Συντηρητικών και του DUP, αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζει το κόμμα των Εργατικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δεν τέθηκε θέμα για παράταση του άρθρου 50.